Toiminta
Järjestämme monenlaista tukea ja toimintaa näkövammaisille ja läheisille sekä muillekin kiinnostuneille. Meiltä löytyy myös kokous- ja majoitustilaa sekä monenlaisia harrastusmahdollisuuksia.
Näkövammaiselle ja läheiselle
Kaipaatko tietoa tai ohjausta liikkumiseen, sosiaaliturvaan tai tietotekniikkaan liittyen? Etsitkö vertaistukea tai kouluttautuisitko kokemustoimijaksi? Haluatko oppia pistekirjoituksen salat?
Sivustollamme on paljon tukea, tietoa ja palveluita näkövammaisille ja läheisille.
Kaikille avoimet palvelut
Näkövammaisten liitto ja Helsingin Itäkeskuksessa sijaitseva Iiris-keskus tarjoavat monenlaisia palveluja, jotka ovat avoimia ihan kaikille.
Tervetuloa esimerkiksi näkövammaismuseoon tai pimeään kahvilaan! Meillä voi myös kokoustaa, majoittua ja kahvitella, painaa pistekirjoituslehtiä ja opaskylttejä, tehdä äänityksiä ja hankkia apuvälineitä. Tai ryhtyisitkö vapaaehtoiseksi?
Tapahtumat ja teemat
Vuosien 2023-2024 teema
Näkövammaisten liiton vuosien 2023–2024 teemana on Uusin silmin. Slogan kertoo näkövammaisuudesta ja näkövammautumisesta. Jaamme tietoa näköasioista ja liiton palveluista verkkosivuillemme koostamassamme tietopaketissa, Teams-tietoiskuissa, teemapäivissä ja tapahtumissa erityisesti vasta näkövammautuneille ikääntyneille ja heidän omaisilleen. Vaikka näkö heikkenee, on apua ja tukea tarjolla.
Vasta näkövammautuneita, jotka eivät ole näkövammaisten palveluiden ja tuen ja vertaistuen piirissä, tavoittelemme teemavuosina omaisten kautta. Täten tavoitamme ikääntyneet näkövammaiset, jotka eivät käytä nettiä ja poistamme omaisten huolta näkövammautumisesta jakamamme tiedon avulla.
Näkeville viestimme erityisesti siitä, miten näkövammaisuus ilmenee ja millaista on elämä näkövamman kanssa. Kerromme tarinoita näkövammaisuudesta ja näön heikkenemisestä ja teemme näkövammaisuutta tunnetuksi näkövammaisten ihmisten omin sanoin.
Toimenpiteet
- Teemavuosien aikana tarjoamme verkkosivuillamme koottua tietoa näkövammautumisesta.
- Yhdistyksille tarjoamme tukea jäsenhankintaan tuottamalla jäsenhankintamateriaalia. Tietoa yhdistyksistä ja niiden jäsenyydestä tarjoamme liiton pääsivulla ja somekanavissamme säännöllisesti.
- Järjestämme tietoiskuja, jotka on suunnattu ikääntyneiden omaisille. Jaamme niissä tietoa näkövammautumisesta ja liiton palveluista. Tutustu kaikkiin teemavuosien tapahtumiin täällä.
- Tarinoita näkövammaisuudesta ja näön heikkenemisestä jaamme Airueessa ja somekanavissamme. Näissä tarinoissa päähenkilöinä ovat yhdistysten uudet jäsenet.
- Levitämme yksiköidemme yhteistyöllä uusia saamenkielisiä ja suomenkielisiä Kun silmälasit eivät riitä -esitteitä alueille.
- Näkövammarekisterin 40-vuotisjuhlaseminaari 22.9.2023 ja näkövammaisyhteisön teemapäivät ovat osa Uusin silmin -teemavuosia.
- Sokeiden viikko 10.-17.11.2024- Ulkoinen linkki
Vuosien 2021-2022 teema
Vuosien 2021-2022 teema oli Sano se sanoin.
Teemapäivät
Näkövammaisyhteisön tärkeimpiä teemapäiviä ovat:
- maailman pistekirjoituspäivä (4.1.)
- kansainvälinen opaskoirapäivä (huhtikuun viimeinen keskiviikko)
- kansainvälinen valkoisen kepin päivä (15.10.)
- Sokeiden viikko- Ulkoinen linkki (marraskuun toinen ehjä viikko).
Muut teemapäivät löydät tapahtumakalenteristamme.
Sokeiden viikko
Elämä näkövamman kanssa on omannäköistä
Millaista on olla näkövammainen? Sokeiden viikolla 10.–17.11.2024 Näkövammaisten liitto kertoo siitä, miten näkövammaisuus ilmenee ja millaista on elämä näkövamman kanssa.
Ibrahim Milanović ja Anneli Vanhakartano kertovat omasta näkövammastaan somekanavissamme. Ibrahim on sokeutunut Bosnian sodassa ja käyttää siksi valkoista keppiä. Hän on julkaisemassa toista kirjaansa. Anneli taas voi avustajan kanssa elää aktiivista eläkeläisen arkea. Heidän tarinansa julkaistaan liiton somekanavissa 10.11. ja 15.11.
Sokeiden viikko tarjoaa tänä vuonna kaikille mahdollisuuden kokeilla, millaista on olla näkövammainen. Entä miltä kahvi ja pulla maistuvat pimeässä tai miten kahvittelu ylipäätään onnistuu ilman näköä?
Se selviää Pimé Caféssa torstaina 14.11. klo 14.30–18.30!- Ulkoinen linkki Pimeässä joudut luottamaan muihin ja heittäytymään uudenlaiseen vuorovaikutukseen ympäristön kanssa. Voit löytää itsestäsi uusia puolia, kun näköaisti jätetään narikkaan! Pimé Cafén näkövammaiset tarjoilijat kertovat kahvittelun lomassa näkövammaisuudesta ja vastaavat kävijöiden kysymyksiin.
Sokeiden viikolla tapahtuu
- Kun silmälasit eivät riitä -tietoisku näköasioista Teamsissa maanantaina 11.11. klo 16.30–17.- Ulkoinen linkki Tietoisku on suunnattu vasta näkövammautuneille ja heidän omaisilleen.
- Suomen suurin digitaalisten palvelujen saavutettavuuteen keskittyvä hybriditapahtuma- Ulkoinen linkki #saavuta2024 - Ulkoinen linkkiIiris-keskuksessa ja verkossa tiistaina 12.11. klo 9–16.
- Näkövammaisten Ikäihmisten kyselyn tulokset julkistetaan Ammattilaisten aamukahveilla Teamsissa torstaina 14.11. klo 8–8.30.- Ulkoinen linkki Ilmoittaudu mukaan!
- Näkövammaisyhdistykset järjestävät omia tapahtumiaan Sokeiden viikolla ympäri Suomen. Ohjelmassa on yleisöluentoja, opaskoiria, värikylpyä ja Pimeä kahvila.
- Varainhankintamme videota esitetään Ylen kanavilla yleishyödyllisenä tietoiskuna Sokeiden viikon ajan. Tietoiskun yhteydessä kerrotaan Annansilmät-keräyksestä.
Tutustu kaikkiin tapahtumiin liiton tapahtumakalenterissa.- Ulkoinen linkki
Lisätietoa
Tietoa Uusin silmin -teemasta.- Ulkoinen linkki
Sokeiden viikkoa viettävät Suomessa Näkövammaisten liitto ja Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf- Ulkoinen linkki jäsenyhdistyksineen yhdessä koko näkövammaisyhteisön kanssa.
Lue lisää menneistä Sokeiden viikoista
Tutkimukset ja selvitykset
Tutustu tutkittuun tietoon näkövammaisuudesta.
Kansainvälinen toiminta
Näkövammaisten liitto tekee aktiivista yhteistyötä muiden maiden näkövammaisjärjestöjen kanssa.
Olemme Euroopan Sokeiden Unionin (European Blind Union EBU) jäsen ja seuraamme yhdessä muiden EU-maiden näkövammaisjärjestöjen kanssa Euroopan Unionin toimintaa. Olemme myös Maailman Sokeiden Unionin (World Blind Union WBU) ja kansainvälisen näkövammaisten opetusalan järjestön ICEVI:n jäsen. Lisäksi teemme yhteistyötä pohjoismaisten sisarjärjestöjemme kanssa.
Ympäristö- ja ilmastotyö
Meillä jokaisella on vastuuta ympäristöasioissa ja ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Myös organisaatioiden tulee muokata toimintaansa niin, että ilmasto- ja ympäristöystävällisten valintojen tekeminen on yksittäisille työntekijöille työpaikalla helppoa.
Sote-järjestöillä on monia mahdollisia rooleja ilmastotoimijoina: työnantajina, hankintojen tekijöinä, kansalaisten aktivoijina, edunvalvojina, viestijöinä, varautujina ja tiedon tuottajina.
Me Näkövammaisten liitossa haluamme olla mukana kestävän kehityksen edistämisessä. Sitoudumme kestävän kehityksen periaatteita edistäviin työtapoihin, ja kannustamme henkilökuntaa ajattelemaan kestävän kehityksen periaatteita päivittäisessä työssään.
Olemme lisäksi koonneet työntekijöistä säännöllisesti kokoontuvan työryhmän, jonka tehtävänä on koordinoida ympäristö- ja ilmastovastuun toteutumista ja jalkauttaa se osaksi päivittäistä toimintaa.
Tavoitteenamme ovat:
ympäristö- ja ilmastoystävälliset toimintatavat
kestävän kehityksen ja kiertotalouden edistäminen
ilmastonmuutoksen hillitseminen.
Sitoumus2050: Näkövammaisten liiton henkilökunta kantaa ympäristö- ja ilmastovastuuta
Olemme keväällä 2023 päivittäneet Näkövammaisten liiton kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksen (Sitoumus2050). Sitoumuksen laatiminen on osa liiton ympäristö- ja ilmastotyötä.
Tämä tarkoittaa, että sitoudumme Näkövammaisten liitossa kestävän kehityksen periaatteita edistäviin työtapoihin ja toimintaan:
1. vähennämme paperin kulutusta
2. kiinnitämme energiatehokkuuteen huomiota
3. kannustamme hyötyliikuntaan
4. vähennämme sekajätteen määrää
5. vähennämme ruokahävikkiä
6. suosimme kasvisruokaa.
Liiton Sitoumus vie eteenpäin yhteiskuntasitoumuksen tavoitteita ja toteuttaa kahta YK:n kestävän kehityksen ohjelman Agenda 2030:n tavoitetta. Siten toteutamme samalla globaaleja tavoitteita kansallisesti omalla työpaikallamme.
Avustukset
Näkövammaisten liitto myöntää sidotuista rahastoista avustuksia liiton jäsenyhdistyksille, yksityishenkilöille ja yhteisöille kaksi kertaa vuodessa. Seuraavan kerran avustuksia myönnetään toukokuussa 2024 ja avustushakemukset on lähetettävä 2.4.2024 mennessä.