Siirry pääsisältöön

Täydet pisteet

Pistekirjoitus täyttää 200 vuotta! Mitä pistekirjoitus on, kuka sitä käyttää ja mitä juhlavuonna tapahtuu?
Täydet pisteet. Pistekirjoitus 200 vuotta. Teksti mustalla taustalla pistekirjoituksella ja tavallisella kirjoituksella.

Tällä sivulla

Vuosina 2024 ja 2025 kansainvälisessä näkövammaisyhteisössä juhlitaan 200-vuotista pistekirjoitusta. Näkövammaisten liitossa vietämme juhlavuotta vuonna 2025 teemalla Täydet pisteet, sillä satavuotisjuhlaa vietettiin Suomessa 1925.

Mitä pistekirjoitus on? 

Pistekirjoitus on sokeiden ja vaikeasti heikkonäköisten ihmisten luku- ja kirjoitustaito. 

Pistekirjoitus on kohokirjoitusta, jota luetaan sormin. Pistekirjoitusjärjestelmässä on kuusi pistettä, joista saadaan 63 erilaista pistemerkkiä, kuten aakkoset ja välimerkit. Muut merkit muodostetaan yhdistelemällä. 

Sokealle tai vaikeasti heikkonäköiselle ihmiselle pistekirjoitustaito on avain itsenäiseen tiedonsaantiin. Pistekirjoituksen hallitseminen on välttämätöntä muun muassa kielen oppimisessa, sillä vain itse lukemalla voi oppia sanojen oikeinkirjoituksen. 

Julkisissa tiloissa olevat pistemerkinnät auttavat liikkumisessa ja asioinnissa.  

Pistekirjoituksen kehitti ranskalainen Louis Braille vuonna 1824. Pistekirjoitus ei ole kieli vaan kirjoitusjärjestelmä, joka on perustaltaan samanlainen kaikkialla maailmassa. 

Näyttelyt tiedekeskus Heurekassa

Näkövammaisten liitto tekee tänä vuonna yhteistyötä Tiedekeskus Heurekan- Ulkoinen linkki kanssa. Pistekirjoituksen 200-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Heurekan ohjelma sisältää paljon näkövammaisille suunnattua ja näkövammaisuudesta kertovaa ohjelmaa: 

Toisin silmin -näyttelyssä tutustutaan näkökyvyn kirjoon

Toisin silmin -näyttelyssä tutustutaan näkökyvyn kirjoon sekä siihen, millainen merkitys tuntoaistilla ja muistilla on näkövammaisten arjessa.

Näyttelyn kävijä voi kokea, miltä pistekirjoitus tuntuu sormenpäissä ja miten kuvailutulkkaus tekee näkymästä kuunneltavan. Saat myös vastauksen esimerkiksi kysymykseen “saako sokealle sanoa nähdään?”. Näyttely on avoinna 15.5.–31.12.2025. 

Nähdäänkö?-perhepäivässä lauantaina 17.5. ohjelmaa kaiken ikäisille ja eri aisteille

Perhepäivän aikana tarjolla on muun muassa pistekirjoitukseen, opaskoiriin ja valkoisen kepin käyttöön tutustumista, näkövammaisten uratarinoita, tuoksuja ja makuja, sekä silent disco! Paikan päällä voit tutustua myös Saavutettavuuskirjasto Celian kosketeltaviin Punahilkka-satutauluihin ja pistekirjoitus-legoihin.

Perhepäivässä tarjolla on työpajoja ja asiantuntijaluentoja. Klo 9–10 on näkövammaisille lapsille suunnattu hiljaisempi vierailuaika, jolloin näyttelyiden äänimaailma on vaimennettu ja pääsylippujen määrä rajallinen.

Perhepäivän päivittyvä ohjelma Heurekan sivuilla.- Ulkoinen linkki

Heurekan Jääkauden jättiläiset -näyttelyssä kuvailutulkkaus

Jääkauden jättiläiset -näyttelyyn voi tutustua kuvailutulkkauksen avulla. Kuvailutulkkaus toimii omalla älypuhelimella, ja sen voi käynnistää näyttelystä saatavalla QR-koodilla. Myös näyttelyn tieteelliset tekstit ovat kuunneltavissa.

Lähes parikymmentä aidonkokoista eläinrobottia odottavat kävijää näyttelyssä - muun muassa mammutti ja sapelihammaskissa! Näyttely on esillä Heurekassa syyskuulle 2026.Lue lisää kuvailutulkatusta näyttelystä liiton verkkosivuilta.- Ulkoinen linkki

Saavutettavuuspalkinto 15.5.2025

Liitto jakaa saavutettavuuspalkinnon saavutettavuuspäivänä 15.5. Palkinnolla halutaan huomioida yksittäisen henkilön tai organisaation tekemä työ saavutettavuuden edistämiseksi. 

Palkinto jaettiin edellisen kerran vuonna 2020, ja silloin sen sai Suomen Elokuvasäätiössä työskennellyt Harri Ahokas merkittävästä työstä kotimaisen elokuvan kuvailutulkkauksen edistämiseksi.

Miltä sinun nimesi näyttää pisteillä? 

Kokeile pistekirjoitusmuuntimessa: miltä teksti näyttää pistellä. 

Pistekirjoitusmuunnin- Ulkoinen linkki

Bongaa pisteet -kilpailu 16.12.2024–31.3.2025 

Alkuvuodesta järjestimme Bongaa pisteet -kilpailun, jossa bongattiin pistekirjoitusta rakennetusta ympäristöstä, esineistä ja pakkauksista. 

Lue osallistumisohjeet Bongaa pisteet –sivulta.

Louis Braille: 200 vuotta pis­te­kir­joi­tus­ta -tapahtuma 9.1.2025 

Tieteiden yönä 9.1.2025 Ranskan instituutti Suomessa järjesti tapahtuman pistekirjoituksen 200-vuotisjuhlan kunniaksi. Illan aikana päästiin tutustumaan pistekirjoituksen kehittäneen Louis Braillen elämään,  kirjoitusjärjestelmään sekä pistekirjoituksen rooliin sokeiden ja heikkonäköisten sosiaalisen inkluusion kannalta. 

Tieteiden yön tapahtumassa esiintyivät Helsingin yliopiston vammaistutkimuksen professori Hisayo Katsui, Näkövammaismuseon museotoimikunnan asiantuntijajäsen, FM Tiina Borgman ja Näkövammaismuseon braille-asiantuntija, filosofian kandidaatti Susanna Halme. 

Tilaisuudessa esitettiin myös dokumentti Louis Braillesta, ja sitä kommentoi dokumentin ohjaaja Hélène Jousse. Lisäksi braille-graffiteihin erikoistunut ranskalainen taiteilija The Blind esittelee teoksiaan. 

Näkövammaismuseon historiaklubit

18.3. klo 13-14.30 Sormet sa­vi­tau­luil­ta paperille: Saa­vu­tet­ta­van kir­joi­tuk­sen ja pis­te­kir­joi­tuk­sen his­to­rias­ta, FM Tiina Borgman

15.4 klo 13-14.30 Pis­te­kir­joi­tus 2020-luvulla – asenteita ja ko­ke­muk­sia, suomen kielen maisteriopiskelija, hum. kand. Susanna Halme

Hybriditilaisuudet toteutettiin yhteistyössä Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n kanssa. 

Lisätietoa