Siirry pääsisältöön

Täydet pisteet

Pistekirjoitus täyttää 200 vuotta! Mitä pistekirjoitus on, kuka sitä käyttää ja mitä juhlavuonna tapahtuu?
Täydet pisteet. Pistekirjoitus 200 vuotta. Teksti mustalla taustalla pistekirjoituksella ja tavallisella kirjoituksella.

Tällä sivulla

Vuosina 2024 ja 2025 kansainvälisessä näkövammaisyhteisössä juhlitaan 200-vuotista pistekirjoitusta. Näkövammaisten liitossa vietämme juhlavuotta vuonna 2025 teemalla Täydet pisteet, sillä satavuotisjuhlaa vietettiin Suomessa 1925.

Mitä pistekirjoitus on? 

Pistekirjoitus on sokeiden ja vaikeasti heikkonäköisten ihmisten luku- ja kirjoitustaito. 

Pistekirjoitus on kohokirjoitusta, jota luetaan sormin. Pistekirjoitusjärjestelmässä on kuusi pistettä, joista saadaan 63 erilaista pistemerkkiä, kuten aakkoset ja välimerkit. Muut merkit muodostetaan yhdistelemällä. 

Sokealle tai vaikeasti heikkonäköiselle ihmiselle pistekirjoitustaito on avain itsenäiseen tiedonsaantiin. Pistekirjoituksen hallitseminen on välttämätöntä muun muassa kielen oppimisessa, sillä vain itse lukemalla voi oppia sanojen oikeinkirjoituksen. 

Julkisissa tiloissa olevat pistemerkinnät auttavat liikkumisessa ja asioinnissa.  

Pistekirjoituksen kehitti ranskalainen Louis Braille vuonna 1824. Pistekirjoitus ei ole kieli vaan kirjoitusjärjestelmä, joka on perustaltaan samanlainen kaikkialla maailmassa. 

Bongaa pisteet -kilpailu 16.12.2024–31.3.2025 

Osallistu Bongaa pisteet -kilpailuun bongaamalla pistekirjoitusta rakennetusta ympäristöstä, esineistä ja pakkauksista. 

Postaa kuva bongauksestasi Näkövammaisten liiton sometileille 16.12.2024–31.3.2025.  Osallistujien kesken arvomme K-ryhmän lahjakortin ja muita palkintoja!  

Lue osallistumisohjeet Bongaa pisteet –sivulta.

Louis Braille: 200 vuotta pis­te­kir­joi­tus­ta -tapahtuma 9.1.2025 

Tieteiden yönä 9.1.2025 Ranskan instituutti Suomessa järjestää tapahtuman pistekirjoituksen 200-vuotisjuhlan kunniaksi. Illan aikana pääsee tutustumaan pistekirjoituksen kehittäneen Louis Braillen elämään,  kirjoitusjärjestelmään sekä pistekirjoituksen rooliin sokeiden ja heikkonäköisten sosiaalisen inkluusion kannalta. 

Tieteiden yön tapahtumassa esiintyvät Helsingin yliopiston vammaistutkimuksen professori Hisayo Katsui, Näkövammaismuseon museotoimikunnan asiantuntijajäsen, FM Tiina Borgman ja Näkövammaismuseon braille-asiantuntija, filosofian kandidaatti Susanna Halme. 

Tilaisuudessa esitetään myös dokumentti Louis Braillesta, ja sitä kommentoi dokumentin ohjaaja Hélène Jousse. Lisäksi braille-graffiteihin erikoistunut ranskalainen taiteilija The Blind esittelee teoksiaan. 

Illan lopuksi on vapaata keskustelua viinin ja juuston kera. Tapahtuma pidetään englanniksi ja ranskaksi. Siihen voi osallistua instituutin tiloissa Yrjönkadulla Helsingissä tai verkossa.

Lisää tietoa liiton tapahtumakalenterissa. 

Näyttelyt tiedekeskus Heurekassa 

Näkövammaisten liitto tekee yhteistyötä tiedekeskus Heurekan kanssa keskuksen yleisen esteettömyyden kehittämiseksi. 8.2.2025 avautuvan Jääkauden jättiläiset -näyttelyn kuvailutulkkaukseen voi tutustua maaliskuusta 2025 lähtien. Heurekassa avautuu myös näkövammaisuutta käsittelevä pienoisnäyttely tämänhetkisen tiedon mukaan toukokuun puolivälissä. 

Saavutettavuuspalkinto 15.5.2025

Liitto jakaa saavutettavuuspalkinnon saavutettavuuspäivänä 15.5. Palkinnolla halutaan huomioida yksittäisen henkilön tai organisaation tekemä työ saavutettavuuden edistämiseksi. 

Palkinto jaettiin edellisen kerran vuonna 2020, ja silloin sen sai Suomen Elokuvasäätiössä työskennellyt Harri Ahokas merkittävästä työstä kotimaisen elokuvan kuvailutulkkauksen edistämiseksi.

Miltä sinun nimesi näyttää pisteillä? 

Kokeile pistekirjoitusmuuntimessa: miltä teksti näyttää pistellä. 

Pistekirjoitusmuunnin- Ulkoinen linkki

Lisätietoa