Luetus-palvelu
Luetus®-palvelussa saat luettavaksesi muun muassa kymmeniä sanoma- ja aikakauslehtiä, radio- ja tv-ohjelmia, tuhansia kirjoja, Luetus-palvelun ja Celian kirjakerhot sekä erilaisia oppaita, luetteloita ja ohjeita. Kaikki Luetus-palvelun julkaisut on muokattu näkövammaisille saavutettavaan muotoon.
Luetus-palvelun julkaisuja voi lukea Luetus-sovelluksella mobiililaitteilla ja tietokoneella sekä Luetus-kuunteluna Daisy-soittimella ja EasyReader-lukusovelluksella älylaitteilla.
Luetus®-kuuntelu ja Kuuntelukaista
Luetus®-kuuntelu tuo sanoma- ja aikakauslehtiä, alueellisia äänilehtiä sekä kirjakerhoja kuunneltavaksi Daisy-soittimella heti niiden ilmestyttyä. Lainaamme henkilökohtaiseen käyttöön palveluun soveltuvan kuuntelulaitteen eli Daisy-soittimen.
Luetus-kuuntelu tarjoaa laajemman valikoiman ja ajantasaista sisältöä, jos et voi kuunnella äänilehtiä tietokoneella tai olet saanut ne tähän asti cd-levyllä. Saat esimerkiksi päivittäin ilmestyvät sanomalehdet ja valtakunnalliset lehdet kuten Ilta-Sanomat ja Iltalehden jo aamulla kuunneltavaksi. Cd-levyllä ei ole mahdollista saada niitä lainkaan. Paikallislehdet saat myös nopeammin, sillä cd-levyllä lehdet tulevat postitse vasta usean päivän kuluttua perille.
Luetus-kuuntelun käyttöön tarvitaan internetyhteys tai maksuton Kuuntelukaista-yhteys. Voit liittää Daisy-soittimesi omaan langattomaan tai langalliseen verkkoon tai älypuhelimella jaettuun yhteyteen. Jos kotona ei ole internetyhteyttä, voi näkövammainen henkilö saada käyttöönsä Näkövammaisten liiton tarjoaman maksuttoman Kuuntelukaista-yhteyden. Se on langaton mobiiliyhteys, jota voi käyttää vain tähän palveluun. Kuuntelukaista toimii manner-Suomessa.
Luetus®-sovellus
Helppokäyttöinen Luetus-lukusovellus puhuu koneäänellä julkaisun tekstin, kuten lehdet ja kirjat. Voit käyttää lukusovellusta Android- ja iOS-mobiililaitteilla, tietokoneella Windows- ja Linux-ympäristöissä sekä puhuvalla Blindshell-näppäinpuhelimella. Verkkopalvelusta voit hakea käyttäjätunnuksellasi luettavaa suoraan lukusovellukseen tai selaimella.
Lukusovelluksissa teksti on luettavissa myös laitteen näytöltä. Voit muuttaa koneäänen nopeutta ja tekstin kokoa itsellesi sopivaksi.
Äänilehdet EasyReader -sovelluksella
Voit kuunnella äänilehtiä ja kerhokirjoja myös Dolphin EasyReader-mobiilisovelluksella, jonka voit ladata sovelluskaupasta. Sovelluksen saa myös tietokoneelle.
Asiakkaaksi
Ilmoittaudu Näkövammaisten liiton Luetus®-palveluun täyttämällä hakemus:
Luetus-palvelun voi saada käyttöönsä henkilö, jonka näkövamman haitta-aste on vähintään 50 % tai haittaluokka 10.
Jos hakijalla on näkövammaiskortti, se riittää selvitykseksi näkövammaisuudesta. Tieto myönnetystä kortista on Näkövammaisten liiton jäsenrekisterissä.
Jos hakijalla ei ole näkövammaiskorttia, tulee hakemukseen liittää terveydenhuoltoalan ammattilaisen selvitys, josta ilmenee silmälääkärin määrittämä haitta-asteprosentti tai haittaluokka.
Ilmoituksen (pdf) voi skannata tai kuvata ja liittää turvapostiin. Lisää sähköpostin aihekenttään asiakkaan sukunimi.
Luetus-sovellusta varten saat sopimuksen allekirjoitettavaksi. Sopimuksen allekirjoitettuasi toimitamme sinulle tunnukset ja ohjeet. Daisy-soitin Luetus-kuuntelua varten toimitetaan kotiin.
Haluatko tuottaa saavutettavia julkaisuja näkövammaisille?
Tekijänoikeuslaki antaa oikeuden tuottaa kirjallisista teoksista saavutettavia versioita lukemisesteisten henkilöiden käyttöön. Eniten saavutettavaa kirjallisuutta ja muita julkaisuja löytyy saavutettavuuskirjasto Celiasta. Mutta kaikkea sieltäkään ei löydy.
Näkövammaisten liiton Luetus®-palvelu on tarjonnut näkövammaisille jo vuosia mahdollisuuden päästä lukemaan kirjoja ja lehtiä, joita ei muualta ole saanut. Tämä on vapaaehtoisten skannaajien eli Luetus-tuottajien ansiota, jotka ovat skannanneet ja muokanneet tuhansia kirjoja ja muita julkaisuja saavutettavaan muotoon.
Luetus-julkaisuja luetaan mobiililaitteilla tai tietokoneella Luetus-sovelluksella, joka muuntaa tekstin puheeksi. Julkaisuja voi lukea vain näkövammainen henkilö, joka on saanut palvelun käyttöoikeuden.
Julkaisu voidaan valmistaa alkuperäisteoksesta skannaamalla ja viemällä skannattu materiaali tekstintunnistusohjelman eli OCR:n (optic character recognisation) läpi. Tekstintunnistusohjelmat voivat olla maksullisia. Skannauksen jälkeen Word-dokumenttiin (docx) tuotuun julkaisuun merkitään otsikot, jotta julkaisulle saadaan selattava hierarkkinen rakenne.
Alkaisitko Luetus-tuottajaksi?
Jos kiinnostuit saavutettavien julkaisujen tuottamisesta Luetus-palveluun, ota rohkeasti yhteyttä digineuvontaamme digineuvonta@nakovammaistenliitto.fi. Rekisteröinnin jälkeen saat ohjeet julkaisujen muokkaamisesta ja lähettämisestä Luetus-palveluun. Luetus-tuottajaksi voivat ryhtyä muutkin kuin näkövammaiset.
Oikeus saavutettavan version tuottamiseen ilman, että tuottamiseen täytyy pyytää tekijöiltä lupa, on lukemisesteisellä tai hänen puolestaan toimivalla henkilöllä sekä tekijänoikeuslaissa tarkoitetuilla valtuutetuilla yhteisöillä. Näkövammaisten liitto toimii Suomessa yhtenä näkövammaisia henkilöitä palvelevana valtuutettuna yhteisönä.
Digineuvonta
Ota yhteyttä meihin, jos tarvitset apua esimerkiksi Luetus-palvelun käytössä tai Daisy-laitteen kanssa.
Palvelu tuotetaan sosiaali- ja terveysministeriön tuella Veikkauksen tuotoilla yhteistyössä Celian, lehtitalojen, Näkövammaisten liiton alueyhdistysten ja muiden julkaisijoiden kanssa. Luetus-palvelun tuhansien kirjojen valikoimaa ovat kasvattaneet vapaaehtoiset tuottajat skannaamalla ja tekstejä muokkaamalla.