Siirry pääsisältöön

Ku­lut­ta­jal­la on la­ki­sää­tei­nen oikeus saada verk­ko­pank­ki­tun­nuk­set

Oikeuksienvalvonta tiedottaa (9/2024)
vaaka2_uusi.jpg

Kaikilla on oikeus perusmaksutiliin ja verkkopankkitunnuksiin. Pankki ei saa estää verkkopankkitunnusten saamista esimerkiksi näkövamman perusteella. Talletuspankin on maksutiliä, maksupalveluita ja sähköisen tunnistamisen palveluita tarjotessaan tarjottava niitä yhdenvertaisesti ja syrjimättömästi. Voimassa olevan luottolaitoslain lähtökohtana siis on, että peruspankkipalveluita myönnetään henkilölle vammasta riippumatta.

Kohtuulliset mukautukset pankkipalveluissa

Pankkien on tarvittaessa mukautettava palveluitaan toimintarajoitteisille henkilöille ja varmistettava palveluiden toimivuus myös apuvälineillä. Luottolaitoslain hallituksen esityksessä mainitaan nimenomaisesti, että mahdollisia mukauttamismuotoja voivat olla esimerkiksi henkilökohtaisen avustajan käytön salliminen peruspankkipalveluita käytettäessä. Pankkien perusteluna tunnusten myöntämisestä kieltäytymiselle on usein se, että tunnukset ovat lain mukaan henkilökohtaiset, eikä niitä saa luovuttaa toiselle henkilölle. 

Yhdenvertaisuuslaki- Ulkoinen linkki 15 § edellyttää, että palveluntarjoajan on tehtävä asianmukaiset ja kulloisessakin tilanteessa tarvittavat kohtuulliset mukautukset, jotta vammainen henkilö voi yhdenvertaisesti muiden kanssa käyttää yleisesti tarjolla olevia palveluita. Avustajan käytön salliminen verkkopankkitunnuksilla asioitaessa voidaan hyvin perustein katsoa yhdenvertaisuuslain tarkoittamaksi kohtuulliseksi mukautukseksi. 

YK:n vammaissopimus - Ulkoinen linkki on Suomessa voimassa laintasoisena.  Sopimuksen yleisiin periaatteisiin kuuluvat muun muassa vammaisten henkilöiden täysimääräinen ja tehokas osallistuminen ja osallisuus yhteiskunnan eri toimintoihin, vammaisten henkilöiden vapaus tehdä omat valintansa sekä mm. palveluiden esteettömyys ja saavutettavuus. Näiden periaatteiden toteutuminen edellyttää, että vammaiset henkilöt saavat riittävän ja sopivan tuen osallistumisen ja valintojen tekemisen sekä esimerkiksi asioimisen tueksi. Pankkitunnusten käytön mahdollistaminen sopivan tuen avulla olisi myös YK:n vammaissopimuksen säännösten mukainen ratkaisu. Pankkipalvelujen tulee olla tosiasiassa saavutettavia myös kehitysvammaisille tai vastaavaa tukea tarvitseville ihmisille.

Verkkopankkipalveluiden käyttäminen näkövammaisena

Näkövammaisena voi käyttää verkkopankkitunnuksia joko itsenäisesti tai avustettuna tarvittavien apuvälineiden kanssa. Tietokoneessa, tabletissa tai älypuhelimessa voidaan käyttää joko suurennosta tai puheohjelmaa, joiden käyttöön saa koulutusta esimerkiksi näkövammaisyhdistyksen tietotekniikkakouluttajalta. Näkövammainen henkilö opettelee ja muistaa itse asiakastunnuksen ja pysyvän salasanan. Vaihtuvan salasanan tai varmenteen lukemiseen hän saattaa tarvita apua. Siten avuntarve on siis avustamista, ei puolesta asiointia, eikä avustajan ole mahdollista käyttää tunnuksia itsenäisesti. Näkövammaisen henkilön ei ole tarpeen luovuttaa tunnuksiaan avustajalle. 

Konkreettisia neuvoja

Finanssivalvonta, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE tai kuluttajaviranomainen ovat tahoja, joihin voi ottaa yhteyttä, mikäli asiakas ei saa pankkitunnuksia vammansa vuoksi.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu saattaa arvioida pankin toiminnan syrjiväksi ja auttaa asian viemistä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan ratkaistavaksi.

Edunvalvonta ei ole vaihtoehto sille, ettei vammainen henkilö saa verkkopankkitunnuksia. 

Edunvalvoja määrätään vain silloin, jos henkilö ei pysty terveydellisen syyn takia hoitamaan itse asioitaan eivätkä ne tule millään muulla tavalla hoidetuiksi. Digi- ja väestötietoviraston (DVV) suosittele edunvalvontaa kevyempiä vaihtoehtoja hoitaa toisen asioita. Myös perusmuotoisessa edunvalvonnassa oleva ihminen on edelleen oikeustoimikelpoinen, joten hänen tulee saada tunnukset. Edunvalvonnasta löytyy tietoa DVV:n sivuilta:

https://dvv.fi/edunvalvonta-ja-toisen-asioiden-hoitaminen- Ulkoinen linkki

Lähteet

Luottolaitostoiminnasta annettu laki- Ulkoinen linkki (610/2014, luottolaitoslaki) 15 luku 6 §.

Luottolaitoslain- Ulkoinen linkki muuttamista koskeva hallituksen esitys (HE 123/2016 vp- Ulkoinen linkki, s. 33).

Laki vahvasta sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisistä luottamuspalveluista- Ulkoinen linkki 3 luku 23 §.

https://dvv.fi/edunvalvonta-ja-toisen-asioiden-hoitaminen- Ulkoinen linkki