Ohjaavat materiaalit
Ohjaavat materiaalit osoittavat vaaralliset paikat ja näyttävät jalankulkijalle turvallisen reitin esimerkiksi rakennuksen sisäänkäynnille, hissin ovelle tai kadun ylityskohtaan.
Ohjaavien elementtien tulee erottua selvästi muusta pintamateriaalista sekä värinsä että kohokuviointinsa puolesta.
Lattiamerkinnät
Näkövammaisen ihmisen liikkumista helpottavat opastavat materiaalit ja merkinnät lattiapinnoissa ja kulkuväylillä. Esimerkiksi pitkä voimakasvärinen raita tai hyvin paikallaan pysyvä ja tummuuskontrastina erottuva käytävänmatto sisääntulolta infotiskin suuntaan johdattaa heikkonäköisiä henkilöitä ja muitakin kävijöitä.
Parhaimmillaan väri- ja materiaalikontrasteilla luodaan esteettinen kokonaisuus, joka samalla johdattaa. Kun tilat ovat selkeitä ja helposti hahmotettavia, tarvitaan vähemmän opasteita ja opastavia materiaaleja.
Sokeaa henkilöä johdattavat opastavat lattiamerkinnät, jotka voi tuntea valkoisella kepillä ja jalkapohjan alla. Selkeitä reittimerkintöjä ovat esimerkiksi karkeampi laatta kulkureitillä ja metallilista, joihin parhaimmillaan yhdistyy vielä värikontrasti muun lattiamateriaalin kanssa.
Toisaalta hämäävät kuvioinnit tai voimakkaiden värien ja pintamateriaalien käyttö voivat johtaa näkövammaisen ihmisen harhaan. Esimerkiksi poikkiraidoitus voi antaa vaikutelman portaista ja muu voimakas kuviointi, kuten shakkiruudutus, voi heikentää tilan hahmottamista. Voimakkaita materiaalikontrastejakin voi erehtyä luulemaan ohjaaviksi raidoiksi, vaikkeivät ne todellisuudessa ohjaisi mihinkään.
Alla oleva kuva on Iiris-keskuksesta. Siellä ohjaavana materiaalina on käytetty karkeaa, tummuuskontrastina muusta pintamateriaalista erottuvaa laattaa. Myös katossa oleva yhtenäinen valaisinlinja ohjaa kulkusuuntaa.
Alla olevassa kuvassa lattiaan asennettu yhtenäinen ohjausraita johdattaa valkoista keppiä käyttävän henkilön hissin tilauspainikkeen kohdalle. Kuva Iiris-keskuksesta.
Opaslaatat
Ohjaava laatta
Suuntaa antavat laatat osoittavat reitin, jos alueella ei ole muuta tuntoaistin havaittavaa pintamateriaalia. Sauvamaisella kuviolla varustettu laatta osoittaa kulkusuunnan esimerkiksi aukiota ylitettäessä, terminaaleissa ja suurissa julkisissa rakennuksissa.
Jotta ohjaavaa reittiä voi seurata, tulee sen olla mahdollisimman yhtäjaksoinen. Sen tulee johdattaa selkeästi kohteeseen, kuten sisäänkäynnin luokse, hissin kutsunapin eteen tai ovenkahvan kohdalle.
Kun ohjaava kuviointi on koholla, sitä on helppo seurata valkoisella kepillä. Urat täyttyvät helposti roskista, jolloin niitä voi olla vaikea tunnistaa.
Huomiolaatta
Nastalaatat varoittavat portaasta. Ne ovat tarpeen varsinkin, jos porras on vaikea hahmottaa kontrastin puutteen vuoksi.
Ohjaavat merkinnät kulkuväylillä ulkona
Alla olevassa kuvassa luonnonkivi ohjaa hissille. Kuva on Helsingin Siilitien metroasemalta.
Sitä seuraavassa kuvassa ohjaava laatta on tehty uritetusta graniitista, joka kestää hyvin ulko-olosuhteissa.
Ulkona käytettävän ohjaavan materiaalin on kestettävä vaihtelevaa säätä, ja sen on oltava mahdollisimman hyvin tunnusteltavissa myös esimerkiksi lumesta tai maahan pudonneista lehdistä huolimatta.
Esimerkkejä ohjaavista materiaaleista
Sisätiloihin soveltuvat esimerkiksi Marazzi Autonomy -koodilaatat julkisiin tiloihin.
Jälkiheijastavat GlowWay-opastelistat on asennettu muun muassa Helsingin Musiikkitaloon. Kuvassa opastus Sibelius-Akatemian tiloihin.
Duuri Pron julkisen tilan metallilistat ovat käytössä opastavana materiaalina esimerkiksi Näkövammaisten liiton Iiris-keskuksessa.
Pictoform valmistaa ulko- ja sisätiloihin soveltuvia laatoitetun pinnan opasteita. Alla olevassa kuvassa on laatoitetun pinnan kanssa yhteensopivia opastavia ja varoittavia laattaelementtejä.
Teknokiven ulkoalueiden opastelaatat varoittavat, ohjaavat ja erottuvat.
Cleanosolin jälkiasennettavat opaslaatat ja massamerkinnät ovat käteviä, sillä ne voidaan asentaa myös jälkikäteen valmiille pinnalle.
3M Stanmark on varoittava huomiomerkintämateriaali. Teippiä voidaan käyttää muun muassa varoittamaan metrolaiturin reunasta.
Kysy lisää
Näkövammaisten liiton esteettömyysasiantuntija neuvoo mielellään. Kysy opasteista, materiaaleista ja ylipäätään esteettömyydestä:
Juha Sylberg
p. 09 3960 4020
juha.sylberg@nkl.fi