Lisätietoa aivoperäisestä näkövammasta
Tälle sivulle olemme koonneet lisämateriaalia aivoperäisestä näkövammasta. Yhteystietomme ovat pääsivulla.
Englanninkielisiä sivustoja
- CVI Scotland- Ulkoinen linkki
Monipuolista tietoa aivoperäisistä näkövammoista, niiden ilmenemisestä arjessa ja arvioinnista, kuntoutuksesta sekä ohjauksesta. Sisältää videosimulaatioita, jotka havainnollistavat näkemistä aivoperäisissä näkövammoissa. - Perkins School for the Blind - The CVI Center at Perkins- Ulkoinen linkki
Laaja-alaista tietoa aivoperäisistä näkövammoista, niiden ilmenemisestä arjessa, arvioinnista, kuntoutuksesta ja ohjauksesta. Sivustolla on videoita, joilla simuloidaan aivoperäisen näkövamman ilmenemistä arjessa. Luentovideoita aivoperäisiin näkövammoihin liittyvistä asioista.- Ulkoinen linkki - American Printing Housen sivusto CVI:stä - Ulkoinen linkki
Monipuolista tietoa aivoperäisestä näkövammasta, arvioinnista, kuntoutuksesta ja materiaaleista. - Pediatric Cortical Visual Impairent Society (PCVIS) - Ulkoinen linkki
Sivusto jakaa tietoa ja auttaa ymmärtämään aivoperäisiä näkövammoja ja auttaa parantamaan niiden lasten elämänlaatua, joilla on aivoperäinen näkövamma. - Paths to Literacy - Ulkoinen linkki
Sivustolla on monipuolista tietoa aivoperäisistä näkövammoista (hakusanana CVI). - Ulsterin yliopisto- Ulkoinen linkki
Tietoa arvioinnista, kuntoutuksesta ja ohjauksesta. - Lea-Test (suomeksi)- Ulkoinen linkki
Sivusto lasten näöstä, näön arvioinnista ja tutkimisesta. Litte Bear Sees Helping visually impaired children learn to see- Ulkoinen linkki
Käytännön tietoa CVI-asioista.
Strategy to see- Ulkoinen linkki
Sivustolla on menetelmiä ja tekniikoita, joilla voidaan auttaa CVI-lasta käyttämään tehokkaammin näköään. Sivusto on suunnattu kaikille CVI-lasten kanssa toimiville työntekijöille sekä lasten vanhemmille. Sisältää paljon tietoa ja vinkkejä.
- TEACH-CVI- Ulkoinen linkki
Tietokanta yhdistää terveydenhuollon ja opetusalan ammattilaisten asiantuntemuksen ja kokemuksen CVI-lasten ja ammattilaisten tueksi. Tietokannassa on paljon tietoa, ideoita opetukseen, opetusmenetelmien muokkaamiseen ja koulutusmateriaalia.
Videot
Bartiméus What is CVI (Youtube, hollanninkielinen, tekstitys englanniksi)- Ulkoinen linkki
Asiantuntijat ja aivoperäisesti näkövammaiset lapset ja nuoret kertovat aivoperäisestä näkövammasta.
Tietoa aivoperäisistä näkövammoista. Mikä se on? Mitä se merkitsee CVI-henkilöille? Miten CVI ilmenee?
Could it be sight? (Youtube)- Ulkoinen linkki
Englanninkielinen video tarjoaa tietoa aivoperäisestä näkövammasta ja sen ilmenemisestä arjessa. Haastateluissa aikuisia ja vanhempia, joiden lapsella on aivoperäinen näkövamma.
CVI at a young age - explanation for children (Youtube)- Ulkoinen linkki
Lapsille suunnattu englanninkielinen animaatio havainnollistaa näkemistä ja sitä, miten aivoperäinen näkövamma vaikuttaa näköön arjessa.
CVI at a young age - explanation for adults (Youtube)- Ulkoinen linkki
Aikuisille suunnattu englanninkielinen animaatio havainnollistaa näkemistä, aivoperäisen näkövamman ilmenemistä arjessa ja sen syitä.
Edinburgin yliopisto- Ulkoinen linkki
Tallenteilla professori John Ravenscroft keskustelee johtavien CVI-asiantuntijoiden kanssa.
This is what I really see with CVI (Youtube)- Ulkoinen linkki
Ashley, jolla on aivoperäinen näkövamma, kuvailee englanninkielisellä videolla mitä ja miten hän näkee.
Understanding Cortical Vision Impairment (Youtube)- Ulkoinen linkki
Englanninkielisellä ideolla on tietoa aivoperäisistä näkövammoista ja liikkumisesta.
Sähköisiä julkaisuja
Julkaisu tarjoaa vanhemmille, opettajille ja muille ammattilaisille tietoa ja työkaluja, jotka auttavat ymmärtämään aivoperäisiä nakövammoja.
A Team Approach to Cortical Visual Impairment (CVI) in Schools (pdf)- Ulkoinen linkki
Työkirja on toimintaterapeutti Donna Shamanin teos tiimityölähtöisestä työskentelytavasta koulussa CVI-lasten kanssa. Se sisältää tietoa aivoperäisestä näkövammasta, näön arvioinnista ja sen huomioimisesta opetuksessa.
The Perkins CVI Protocol Platform- Ulkoinen linkki
Nettipohjainen työkalu aivoperäisen näkövamman arviointiin, kuntoutukseen ja ohjaukseen. Oma osio lääketieteen ja muiden ammattialojen edustajille.
- My Child has CVI (pdf)- Ulkoinen linkki
Käsikirja CVI-lasten vanhemmille. CVI Experience (bartimeus.nl)- Ulkoinen linkki
Julkaisu havainnollistaa näkötiedon käsittelyn ja näönvaraisen hahmottamisen monimutkaisuutta. Tiedon ja kokemuksellisuuden avulla pyritään lisäämään ymmärrystä aivoperäisistä näkövammoista. CVI experience koostuu kirjasta ja erillisistä sähköisistä “harjoituskuvista” , jotka havainnollistavat näkemisen pulmia aivoperäisissä näkövammoissa.
- Little Bear Sees: How Children with Cortical Visual Impairment Can Learn to See (amazon.com)- Ulkoinen linkki
Arviointi- ja harjoitusmateriaalia
Austin Assessment- Ulkoinen linkki
"Korttipelisovellus", jota voidaan käyttää yhtenä aivoperäisen näkövamman seulonta- ja arviointivälineenä. Omat versiot perheiden ja ammattihenkilöiden käyttöön. Maksullinen, ladattavissa AppStoresta.
- Positive Looking- Ulkoinen linkki
Visuaalisten taitojen harjoitusohjelma. Blogi, jossa on vinkkejä ohjaukseen ja kuntoutukseen lapsille, joilla aivoperäinen näkövamma.
Sivustolla on yleistietoa näkövammaisten lasten kuntoutuksesta. Vinkkejä leluista lapsille, joilla aivoperäinen näkövamma.- Ulkoinen linkki Vinkkejä iPad-sovelluksista lapsille, joilla aivoperäinen näkövamma.- Ulkoinen linkki
Hahmotusvaikeuksien tietopalvelu- Ulkoinen linkki
Sivustolta löydät tietoa, tukea ja välineitä hahmotusvaikeuksista.
Näkemisen jäljillä- Ulkoinen linkki
Visuaalisen hahmottamisen ja näkemisen taitojen vahvistamisen tietopaketti, joka sisältää tehtäviä, tietoa ja käytännönläheisiä vinkkejä eri hahmottamisen aihealueilta.
Kirjallisuutta
Käytännöllinen käsikirja, jossa tietoa aivoperäisten näkövammojen tunnistamisesta, arvioinnista ja kuntoutuksesta. (Zihl & Dutton 2015)
Kummi 12. Ymmärrämmekö näkemäämme? – visuaalisen hahmottamisen häiriöt - Ulkoinen linkki
Niilo Mäki Instituutin opas antaa perustietoa näkötiedon käsittelystä aivoissa, sen keskeisimmistä kompastuskivistä eli niin sanotuista visuaalisen hahmottamisen häiriöistä sekä niiden merkityksestä erityisesti oppimisen kannalta.
Kun lapsella on CP-vamma (pdf)- Ulkoinen linkki
Näkemisestä erityisesti luvuissa Näkemisen tukeminen arjessa - Ulkoinen linkkisekä Näkemisen tukeminen koulussa- Ulkoinen linkki. (Suomen CP-liitto ry 2021)
Rehabilitation of Visual Disorders After Brain Injury
Erilaiset aivoperäiset näkövammaoireet aivovamman jälkeen sekä kuntoutukselliset menetelmät hoidossa. (Zihl 2013)
Visual impairment in children due to damage to the brain
Teokseen on koottu yli 40 eri aloilla työskentelevän asiantuntijan näkemyksiä aivoperäisistä näkövammoista ja näköongelmista. (Zihl 2013)
Å se er ikke alltid nok.
Norjankielinen kirja on tarkoitettu niille, jotka haluavat enemmän tietoa näkövaikeuksista aivovamman jälkeen ja niille, jotka näkevät tarpeet kokonaisvaltaiseen ja tarkasti suunnattuun kuntoutustarjontaan. Tehokkaat visuaaliset ominaisuudet ja valmiudet ovat tärkeitä arjen hallintaan. Sen takia kirjailijan mielestä harjoittelu ja stimulaatio näkövaikeuksien yhteydessä on tärkeä osa nykyaikaista kuntoutusta. Kirjailija antaa kirjassaan myös metodisia vinkkejä päteville ammattilaisille. (Wilhelmsen 2005)
Cortical Visual Impairment: An Approach to Assessment and Intervention
Tohtori Christine Roman-Lantzy on kehittänyt arviointimenetelmän ja siihen perustuvan kuntoutusohjeistuksen (CVI Range-aivoperäisen näkövamman eri tasot).
Christine Roman-Lantzy (2018)Cortical Visual Impairment: Advanced Principles
Edellistä teosta syventävä tietopaketti sisältäen mm. lukutaitoon, sosiaalisiin taitoihin ja liikkumiseen liittyviä teemoja. (Christine Roman-Lantzy 2019).
Vision and the Brain. Understanding Cerebral Visual Impairment in Children.
Kattava tietopaketti niille, jotka haluavat lisätä ymmärrystään aivoperäisistä näkövammoista. Tarjoaa tietoa aivoperäisten näkövammojen ilmenemisestä, niiden syistä, arvioinnista ja kuntoutuksesta. Syntynyt eri alojen ammattilaisten yhteistyönä.
(Hall Lueck, A. & Dutton, G.N. (eds.) 2015, AFB Press)Children with Vision Impairment. Assessment, Development, and Management
Näyttöön perustuvaan tutkittuun tietoon pohjautuva teos, joka tarjoaa samalla käytännönläheistä ohjausta ammattilaisille, jotka työskentelevät näkövammaisten lasten kanssa. Kirja jakautuu 4 osaan ja pohjautuu ICF-CY malliin: 1 häiriöt silmässä, näkö ja aivot, 2. lapsen kehitys ja oppiminen syntymästä myöhäisempään lapsuuteen, 3. kuntoutus, liikkuminen/suunnistautuminen, lukeminen ja teknologia ja 4. sosiaaliset suhteet ja osallistuminen arjessa. Kirjan sisältö tuotettu kansainvälisten asiantuntijoiden yhteistyönä.
(Dale, N., Salt, A., Sargent, J., & Greenaway, R. (eds.) 2022, Mac Keith Press Practical Guides.)
Facebook-ryhmiä
Cortical Visual Impairment (CVI) Awareness- Ulkoinen linkki
Ryhmä on suunnattu perheille, läheisille ja lähityöntekijöille. Ryhmässä voi jakaa tietoa materiaaleista, tee-se-itse -vinkeistä, koulutusmahdollisuuksista ja saada vertaistukea.
CVI Neuroplasticity Research Group- Ulkoinen linkki
Ryhmässä jaetaan tietoa mm. koulutuksista ja uusimmista tutkimuksista aivoperäisten näkövammojen neuraaliseen taustaan liittyen.
CVI NOW – perheille ja vanhemmille- Ulkoinen linkki
Vanhempien ja perheiden oma ryhmä, jossa voi turvallisesti vaihtaa kokemuksia, esittää kysymyksiä ja saada vastauksia.
The Pediatric Cortical Visual Impairment Society -ryhmä tarjoaa tietoa mm. koulutuksista.
Ryhmä tarjoaa tietoa aivoperäisestä näkövammasta.