Siirry pääsisältöön

Vuo­si­suun­ni­tel­ma

Mitä Näkövammaisten liitossa tapahtuu vuonna 2025? Se selviää vuosisuunnitelmastamme.
Kolme hymyilevää ihmistä istuu kesäisellä kalliolla mustan opaskoiran kanssa.

Tällä sivulla

1. Johdanto – Tavoitteenamme saavutettava ja syrjimätön Suomi

Perustehtävämme

Näkövammaisten liitto on asiantuntija-, palvelu- ja yhteistyöjärjestö. Toimintamme perustana on YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus. Edistämme näkövammaisten ihmisten oikeuksia, ehkäisemme syrjintää, parannamme yhdenvertaisen elämisen edellytyksiä ja sujuvaa arkea. Näkövammaisen tulee olla yhdenvertaisesti osallinen yhteiskunnassa ja omassa elämässään.

Seuraamme aktiivisesti toimintaympäristössämme tapahtuvia muutoksia. Tehtävänämme on tuoda esille näkövammaisten ihmisten arjessa olevia tarpeita, onnistumisia ja epäkohtia.

Huhtikuussa järjestetään alue- ja kuntavaalit. Viestimme tavoitteistamme ja näkövammaisten kannalta keskeisistä asioista ehdokkaille, puolueille ja valituille päättäjille. Lisäksi pidämme esillä äänestämisen tärkeyttä.

Uusi vammaispalvelulaki tulee voimaan vuoden 2025 alussa. Järjestämme lakiin liittyvää etäkoulutusta näkövammaisille. Uusi laki on merkittävässä roolissa alueellisessa ohjauksessa ja neuvonnassa, sillä asiakastyö tulee lisääntymään lain muuttumisen myötä.

Seuraamme Suomen hallitusohjelman toteutumista ja vaikutamme sen toteutukseen. Sosiaaliturvauudistus etenee, sosiaali- ja terveydenhuollon leikkaukset tulevat voimaan ja hyvinvointialueiden talous tiukkenee - näillä kaikilla on vaikutusta näkövammaisten elämään, joten niihin vaikuttaminen on välttämätöntä.

Järjestöavustusten leikkaukset tuovat muutoksia toimintaamme jo vuonna 2025. Järjestöavustuksia leikataan prosenttimääräisesti suhteessa järjestöjen aikaisemmin saamiin STEA-avustuksiin. Lisäksi vakavaraisten järjestöjen omavastuuta nostetaan kymmenestä prosentista 15 prosenttiin. Leikkaukset osuvat ensisijaisesti suuriin toimijoihin. Leikkauksissa ei huomioida järjestöjen tekemää työtä ja sen vaikuttavuutta. Nämä linjaukset ovat täysin päinvastaisia, mistä järjestöt ovat vaikuttamistyössä viestittäneet. Sosiaali- ja terveysministeri on nimennyt selvityshenkilön, jonka tehtävänä on esittää toimenpiteitä järjestöavustusten leikkauksista vuosille 2026-2027.

Kevätvaltuustomme päättää liiton uudesta strategiasta. Liiton strategian ja toimintojen uudistamisessa hyödynnämme toteutettua jäsenyhdistyskyselyä, alkuvuodesta julkaistavaa näkövammaisbarometriä sekä toiminnoistamme tehtyjä arviointeja. Järjestöavustusleikkaustenkin takia toimintoja koskee vahva kustannustehokkuuden hakeminen. Iiriksen osalta toteutamme kehittämis- ja uudistamisohjelman. Vuonna 2025 arvioimme ja hyväksymme myös uuden varainhankintastrategian vuosille 2026-2028.

Palveluja (kuntoutus, apuvälineet, äänittämö ja kirjapaino) koskeva strategia päätetään vuosille 2026-2028. Tehtävämme on turvata näkövammaisten ihmisten palvelujen saatavuus myös tulevaisuudessa. Tehtävämme on linjata palveluidenkin osalta, mitä palveluita tuotamme itse sekä mitä vaihtoehtoja haemme palvelutuotannollemme. Aktiivisten toimijoiden ja asiakkaiden määrä on viime vuosina laskenut. Teemme toimintaamme tunnetuksi lisäämällä markkinointia. Samalla seuraamme, että toimintojemme kustannustehokkuus paranee. Palveluiden järjestäjät asettavat reunaehtoja henkilöstöön, tiloihin ja välineisiin liittyen. Asiakkaiden valinnanvapaus laajenee ja tämä lisää entisestään kilpailua.

Viestinnän painopisteitämme ovat asiantuntijatyön näkyväksi tekeminen ja digitaaliset sisällöt. Viestinnän erityisenä teemana on tiedonsaanti ja pistekirjoitus. Vuonna 2025 tulee 200 vuotta siitä, kun pistekirjoitus otettiin käyttöön. Julkaisemme tietoa pistekirjoituksesta verkkosivuillemme koostamassamme tietopaketissa, teemapäivissä ja tapahtumissa. Tavoitteemme on, että myös nakovammaistenliitto.fi sivusto on saavutettava ja monipuolisesti eri kohderyhmiä palveleva sivusto. Vuonna 2025 sivustoa kehitetään edelleen.

Vaikutamme päätöksentekoon Euroopan Sokeiden Unionissa EBU:ssa ja EBU:n jäseninä Euroopan Vammaisfoorumissa (EDF). Nostamme pohjoismaisten sisarjärjestöjemme kanssa esiin yhteisiä huolenaiheitamme ja jaamme toisillemme tietoa.


2. Vahvaa vaikuttamistyötä sujuvan arjen puolesta

Teemme monitasoista alueellista ja valtakunnallista vaikuttamistyötä palveluiden saamiseksi ja yhdenvertaisuuden toteutumiseksi. Seuraamme hyvinvointialueiden rahoituksen vaikutuksia vammais-, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Tuomme esiin havaitsemiamme epäkohtia. Vaikutamme siihen, että vammaispalvelut ja niiden järjestämistavat ovat näkövammaisen yksilöllisen tarpeen ja elämäntilanteen mukaisia.  

Tuomme esiin näkövammaisten tarpeita vammaispalvelujen soveltamisohjeita laadittaessa. Lisäksi olemme tukena alueellisten vammaisneuvostojen näkövammaisille jäsenille, kun ohjeita ja muita vammaispalveluihin vaikuttavia asiakirjoja hyvinvointialueilla laaditaan.

Seuraamme vammaispalveluihin liittyvää oikeuskäytäntöä. Vaikutamme yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa lakien valmisteluun ja hyvinvointialueiden toimintaan. Ohjaamme ja neuvomme näkövammaisia ihmisiä hakemaan tarvitsemiaan palveluita.

Järjestämme valtakunnallista näkövammaisten nuorten toimintaa mm. nuorille suunnattujen tapahtumien merkeissä. Toiminnan tavoitteena on nuorten osallisuuden tukeminen, itsenäistymisen edistämien ja vertaistuen mahdollistaminen.

Digitaaliset palvelut ovat saavutettavia

Seuraamme ja muistutamme viranomaisia tiedottamisen monikanavaisuudesta ja saavutettavuuden välttämättömyydestä, jotta tieto tavoittaa kaikki näkövammaiset.

Tuotamme ja ylläpidämme digipalveluiden saavutettavuuteen liittyviä ohjeita ja viestimme erityisesti niille palveluntuottajille, jotka eivät kuulu digipalvelulain soveltamisalaan.

Jaamme tietoa digitaalisesta saavutettavuudesta opiskeluun ja työllistymiseen liittyen. Seuraamme että alueelliset toimijat ja viranomaiset noudattavat saavutettavuusvaatimuksia. Demonstroimme ja jaamme tietoa verkkopalveluiden ja sovellusten käytöstä apuvälineiden avulla mm. webinaareissa ja tapahtumissa. Vaikutamme näkövammaisten henkilöiden lukemismahdollisuuksien turvaamiseksi saavutettavuuskirjasto Celian cd-äänikirjalainauksen päättyessä syyskuussa 2025.

Näkövammaisilla ihmisillä on yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet yhteiskunnalliseen toimintaan

Teemme aktiivista vaikuttamistyötä sekä annamme apua ja ohjausta varmistaaksemme näkövammaisille liikkumisen tuen ja henkilökohtaisen avun. Tiedotamme näkövammaisille apuvälineistä ja autamme niiden hakemisessa. Tuotamme näkövammaisille äänikirjoja, video-, koho- ja pistekirjoitusmateriaaleja.

Olemme näkövammaisten oikeuksien ja etujen ajaja yhteiskunnan kaikilla tasoilla

Vaikuttamistyössä keskitymme Suomen hallituksen hallitusohjelman toteutuksen seurantaan. Uuden vammaispalvelulain voimaantulon seuranta, laista viestiminen sekä lakiuudistuksen vaikutukset näkövammaisiin ovat yksi seuraavien vuosien tärkeistä asioista. Uusi laki ei saa johtaa tilanteeseen, jossa näkövammaiset jäävät vaille tarpeidensa mukaisia vammaispalveluja.

Keräämme ajantasaista tietoa hyvinvointialueiden toiminnasta sekä alueellisen että valtakunnallisen vaikuttamisen tueksi. Tavoitteenamme on lisätä yhteistyötä hyvinvointialueiden kanssa.

Huhtikuussa 2025 pidetään kunta- ja aluevaalit. Tavoitteemme on vaikuttaa sekä ehdokkaisiin että tuleviin päättäjiin. Uusiin kunnallisiin ja alueellisiin vammaisneuvostoihin on toivottavaa saada näkövammaisia jäseniä. Tuemme vammaisneuvostojen näkövammaisten jäsenten työtä ja toivomme hyvinvointialueisiin liittyvää tiedonvaihtoa Näkövammaisten liiton, alueyhdistysten ja vammaisneuvostojen jäsenten kesken.

Sosiaaliturvan uudistaminen jatkuu ja olemme mukana työssä sosiaaliturvakomitean kautta. Pidämme esillä vammaisten ihmisten tarpeita. Sosiaaliturvaan kohdistuneiden leikkausten vaikutuksia näkövammaisiin ihmisiin tulee seurata muun muassa asiakastyön kautta saatavan tiedon avulla. Sosiaaliturvaleikkauksia on tehty jo vuonna 2024 ja niitä on tulossa lisää vuoden 2025 alussa. Leikkausten yhteisvaikutukset näkövammaisiin ovat vielä epäselvät, joten tavoitteenamme on saada niistä lisätietoa vuoden 2025 aikana.

Koulutuksen saralla painopisteitä ovat muun muassa oppimisen tuen - sekä SORA-säännösten (opiskeluun soveltumattomuuteen ratkaisuja) uudistaminen. SORA-säännösten kohdalla tavoitteenamme on, etteivät ne uudistuksen jälkeen vaikuttaisi kielteisesti näkövammaisten opiskelumahdollisuuksiin.

Vuoden 2025 alussa julkiset työvoimapalvelut (TE-palvelut) siirtyvät kuntien hoidettavaksi. Hallitusohjelman työelämäkirjaukset ovat näkövammaisten näkökulmasta hyviä, mutta niiden toteutuminen on kovin hidasta.

Sähköpotkulautoja ja muuta mikroliikkumista koskevaa lainsäädäntöä valmistellaan liikenne- ja viestintäministeriössä. Olemme lainsäädäntötyössä mukana ja korostamme näkövammaisten liikkumisturvallisuutta. Rakennetun ympäristön osalta tavoitteemme on saada tällä vuosikymmenellä uudistettua esteettömyyslainsäädäntöä siten, että se ottaa huomioon myös näkövammaiset. Taksisääntelyn korjauksia toteutetaan vuonna 2025. Seuraamme työtä ja teemme yhteistyötä takseja edustavien tahojen kanssa.

Vaikutamme päätöksentekoon Euroopan Sokeiden Unionissa EBU:ssa ja EBU:n jäseninä Euroopan Vammaisfoorumissa (EDF). Vastaanotamme ulkomaisia vieraita ja jaamme heille tietoa liiton palveluista ja suomalaisen yhteiskunnan rakenteista. Nostamme pohjoismaisten sisarjärjestöjemme kanssa esiin yhteisiä huolenaiheitamme ja jaamme toisillemme tietoa. Norjassa järjestetään laajennettu pohjoismainen kongressi, jonka teemana on työelämä. Vuonna 2025 jatkamme yhteistyötä Etiopian hankekumppanin kanssa inklusiivisen opetuksen kehittämiseksi ja näkövammaisten nuorten itsenäisen elämän tukemiseksi.

Osallistumme Maailman Sokeiden Unionin (WBU) yleiskokoukseen, joka järjestetään syyskuussa Brasiliassa. Yleiskokous on paikka, jossa on tilaisuus tavata ja käydä keskusteluja eri puolilta maailmaa tulevien näkövammaisten ja näkövammaisjärjestöjen edustajien kanssa.


3. Sujuvaa yhteistyötä vahvoissa verkostoissa

Jatkamme pitkäjänteistä vaikuttamistyötä sekä alueellisissa että valtakunnallisissa verkostoissa näkövammaisasioiden edistämiseksi. Kannustamme näkövammaisia osallisuuteen alueellisessa palvelujen kehittämisessä muun muassa kokemustoimijoina ja ohjausryhmien jäseninä.

Ylläpidämme tutkimusyhteistyötä näkövammarekisterin ja Tampereen yliopiston välillä. Hyödynnämme työssämme vuoden 2024 lopulla toteutetun näkövammaisbarometrin tuloksia.

Toimintavuoden 2025 aikana järjestämme keskussairaaloiden näkövammaisten kuntoutusohjaajille verkostopäivät Iiriksessä. Kontaktoimme henkilökohtaisesti meille tärkeitä alue- ja valtakunnallisten jäsenyhdistysten sekä näön kuntoutuspoliklinikoiden toimijoita, sekä näkövammaisia ja heidän läheisiään tilaisuuksissa, tapahtumissa ja messuilla.

Liiton ja jäsenyhdistysten yhteistyö on sujuvaa

Jatkamme säännöllistä ja monipuolista yhteistyötä jäsenyhdistystemme kanssa. Järjestämme yhteisiä tilaisuuksia ja tapahtumia sekä otamme käyttöön yhteistyötä tukevan uuden jäsenrekisterisovelluksen.

Teemme työtä alueellisen näkyvyyden parissa ja etsimme uusia yhteistyömuotoja alueyhdistysten kanssa. Osallistumme aktiivisesti myös erilaisiin yhteistyökumppaneiden järjestämiin tapahtumiin ja esittelemme toimintaamme eri puolilla Suomea.

Jatkamme opaskoirayhteistyötä kansallisesti ja kansainvälisesti alan toimijoiden kanssa.


4. Laadukasta ja tarpeita vastaavaa palvelua

Laadukkaat palvelumme tukevat näkövammaisten sujuvaa arkea

Tuotamme ja välitämme lehtiä sekä muita painettuja sisältöjä saavutettavissa ja helppokäyttöisissä muodoissa näkövammaisille. Lainaamme äänilehtien ja -kirjojen kuunteluun helppokäyttöisiä laitteita. Palvelumme parantavat näkövammaisten tiedonsaantimahdollisuuksia ja vahvistavat osallisuutta.

Tuemme näkövammaisten digitaitojen kehittämistä tarjoamalla etäneuvontaa sekä julkaisemalla ohjeita eri teknologioiden käytöstä. Näin toimimalla digitaalisten palveluiden käyttäminen ja digitaitojen kehittyminen on näkövammaisille mahdollisimman sujuvaa ja hyvää.

Kehitämme kuntoutus- ja apuvälinepalveluita vastaamaan entistä paremmin näkövammaisten ihmisten tarpeita. Kohtaamme asiakkaamme yksilöllisesti ja ammattitaidolla. Työotteemme tukee asiakkaan omaa aktiivisuutta ja osallisuutta.

Panostamme enemmän palveluiden markkinointiin. Teemme säännöllistä markkinointia nykyisille ja potentiaalisille uusille asiakkaille. Toimivat verkkosivut parantavat asiakkaiden tiedonsaantia ja lisäävät siten palveluiden kysyntää. Markkinoimme aktiivisesti sosiaalisen median kanavissa.

Minun näköinen elämä -vertaistoimintaa jatketaan vuonna 2025. Toiminnan kulut katetaan keräysvaroista. Vuoden 2025 aikana etsitään ratkaisuja toiminnan siirtämiseksi pois liiton vastuulta tai toiminnalle etsitään muu rahoituslähde.


5. Taloutemme on vastuullista ja ennakoivaa

Ajankohtainen taloustieto toimintojen tukena

Taloustiimi tuottaa säännöllisesti taloustietoa toimintojen tueksi. Näin varmistamme, että taloudelliset näkökohdat otetaan huomioon päätöksenteossa ja toiminnassa. Autamme organisaatiota budjetin laatimisessa ja seuraamisessa. Näin autamme yksiköitä hallitsemaan kustannuksia sekä varmistamaan että toiminnat ovat linjassa asetettujen taloudellisten tavoitteiden kanssa.

Iiris-palvelukeskuksen osalta vähennämme liiton käyttämiä tiloja nykytarpeen mukaiseksi sekä toteutamme Iiriksen kehittämis- ja uudistamisohjelman.

Aloitamme eri järjestöjen kanssa neuvottelut palveluista, joita voisimme tulevaisuudessa yhdessä toteuttaa. Tavoitteena on toteuttaa asiat jatkossa kustannustehokkaammin. Selvitämme myös näkövammaisyhteisön päällekkäiset toiminnot.

Seuraamme säännöllisesti talouden toteumaa ja reagoimme välittömästi tuloksiin. Haemme talouden tasapainoa optimoimalla resursseja. Jatkamme ydintoimintaa tukevien prosessien kehittämistä ja käyttöönottoa. Näin toimimalla voimme tuottaa liiton palveluita taloudellisesti kannattavasti. Hallitukselle raportoidaan säännöllisesti liiton talouden toteutumasta ja samalla selvitetään toimenpiteet, joihin on ryhdytty, mikäli asetetut tavoitteet eivät ole toteutuneet.

Osallistumme aktiivisesti palveluja koskeviin tarjouskilpailuihin. Kohderyhmänä ovat erityisesti näkövammaiset, joille soveltuvia palveluita ei muutoin ole tarjolla. Kurssien avulla tiedotamme ja motivoimme asiakkaita hakeutumaan lääkinnälliseen kuntoutukseen tai ammatilliseen kuntoutusselvitykseen.

Varainhankinta

Toteutamme varainhankintaa liiton varainhankintastrategian mukaisesti. Annansilmät-lahjoittajarekisteriin perustuva kirjekeräys on edelleen tuottoisa. Kehitämme olemassa olevaa kirjekeräystä ja suunnittelemme uusia keräystapoja, joita pilotoimme eri alueilla. Varainhankintastrategiassa asetettujen tavoitteiden mukaisesti etenemme kohti monikanavaista varainhankintaa, jossa digitaalisten kanavien merkitys kasvaa.

Liiton varainhankinnassa varaudutaan toimintaympäristön muutokseen. Järjestöjen oman varainhankinnan merkitys kasvaa, kun avustukset pienenevät. Näin ollen kilpailu lahjoittajista kovenee. Uusien lahjoittajien tavoittaminen ja sitouttaminen vaatii aiempaa monikanavaisempaa ja monipuolisempaa markkinointiviestintää. Tavoitteena on uusien lahjoittajien rekrytoiminen ja sitouttaminen ja siten lahjoitustuottojen kasvattaminen.

Seuraamme varainhankinnan tuloksia päivä-, viikko- ja kuukausitasolla sekä teemme tarvittavia toimenpiteitä, jotta tavoitteisiin päästään. Vuoden 2025 alkupuoliskolla suunnittelemme vuosien 2026–2028 varainhankintastrategian. 


6. Toiminnan perustana on hyvinvoiva henkilöstö

Osaava ja arvostettu henkilöstö

Tavoitteenamme on, että liiton jokaisen työntekijän työnkuvat ovat selkeät ja oikeat. Panostamme siihen, että jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä ja osaamisensa kehittämiseen.

Jatkamme työvirekyselyjen toteuttamista ja toteutamme tarvittavia toimenpiteitä saatujen vastausten perusteella. Keräämme tietoa eri lähteistä ja johdamme tiedolla. Parannamme työhyvinvointia panostamalla esihenkilö- ja työyhteisötaitoihin. Toimimme reilulla ja sitoutuneella työotteella. Kokoamme henkilöstöstä nousevia asioita valmisteluun. Tunnistamme näin paremmin kehittämis- ja koulutustarpeitamme. Jaamme arjen onnistumisia työntekijöiden kesken suunnitelmallisesti ja säännöllisesti.


7. Tärkeimmät tapahtumat 2025

Tammikuu

4.1. Maailman pistekirjoituspäivä

28.1. Näkövammaisten liitto 97 vuotta 

Etäkoulutuksia uudesta vammaispalvelulaista

Helmikuu

19.2. hallituksen etäkokous 

Euroopan Sokeiden Unionin hallitus, Pariisi

Etäkoulutuksia uudesta vammaispalvelulaista

Maaliskuu

25.3. hallituksen läsnäolokokous 

Huhtikuu

3.–4.4. Järjestöpäivät 

17.4. hallituksen etäkokous

29.4. Kansainvälinen opaskoirapäivä 

Toukokuu

14.5 Saavutettavuuspäivä

15.5. hallituksen läsnäolokokous 

16.5. valtuustoseminaari 

17.5. valtuuston kokous 

Näkövammarekisterin webinaari ja sairaalayhteyshenkilöiden tapaaminen (iltapäivä) 

Euroopan sokeiden Unionin hallitus, Sveitsi

Kansainvälinen saavutettavuuspäivä

Kesäkuu

27.6. kansainvälinen kuurosokeuspäivä 

Elokuu

20.8. hallituksen etäkokous

28.–29.8. Jäsenyhdistysten toimihenkilöpäivät

31.8–3.9. Laajennettu pohjoismainen kongressi: teemana työelämä, Norja 

Pohjoismaisen yhteistyökomitean kokous  

Syyskuu

1.–5.9. Maailman Sokeiden Unionin (WBU) yleiskokous, Brasilia

17.–18.9. hallituksen läsnäolokokous

Näkövammarekisterin webinaari silmätutkimuksesta (koko päivä)

Lokakuu

9.10. Maailman näköpäivä

15.10. Valkoisen kepin päivä

Euroopan Sokeiden Unionin vaikuttamistoimikunta, advocacy committee

Euroopan Sokeiden Unionin johtajien toimikunnan kokous

Euroopan Sokeiden Unionin hallitus

Marraskuu

6.–8.11. Apuvälinemessut Tampereella 

9.–16.1. Sokeiden viikko

13.11. hallituksen läsnäolokokous 

14.11. valtuustoseminaari 

15.11. valtuuston kokous 

Joulukuu

3.12. YK:n kansainvälinen vammaisten päivä

10.12. hallituksen etäkokous 

 

Työelämäpalvelut ja jäsenyhdistykset järjestävät yhteistyössä vertaistapahtumia rekrytointisyrjintään paneutuvalla teemalla pitkin vuotta.

Aviris osallistuu alueellisiin tapahtumiin eri puolilla Suomea esitellen myynnissä olevia apuvälineitä. Aikataulu on nähtävissä Aviriksen verkkosivuilta osoitteessa aviris.fi