Siirry pääsisältöön

Viisi tur­val­lis­ta askelta roh­keu­teen

Tältä sivulta voit lukea Minun näköinen mieli -hankkeen Viisi turvallista askelta rohkeuteen -tallenteen tekstivastineen.

Tällä sivulla

Kuuntele

Lue

[Alkutunnus alkaa, porinaa]

[Mies laulaen:] Dum-dum...

[Naiset laulaen:] Aa-aa… mielen pata porisee…

[Nainen puhuen:] Minun näköinen mieli.

[Naiset laulaen:] Mitä se tarjoilee-ee-ee...?

[Nainen puhuen:] Näkövammaisten liitto.

[Alkutunnus päättyy.]

Hei! Minä olen Jutta Saanila, Minun näköinen mieli -hankkeen koordinaattori. Rohkeus-kirjan myötä kiteytyi meillä:

Viisi turvallista askelta rohkeuteen

Rohkeus on sen verran jännä juttu, että siihen ei kannata hypätä päistikkaa. Silti rohkeaksi kannattaa ryhtyä, pienissä ja isoissa asioissa. Näkövammainen ihminen tietää parhaiten, kuinka tärkeää on rohkeutta vaativien asioiden suunnittelu ja niihin valmistautuminen. Epäselvästä olotilasta voi aina nousta löytäessään sen seuraavan toimen, johon tarvitaan lähes aina rohkeutta. Seuraavassa summaamme ne viisi askelmerkkiä, joita kannattaa pitää mielessä ennen hyppyä johonkin rohkeutta vaativaan asiaan.

  1. Turva. Rohkeat askeleet vaativat aina huolellisen tsekkauksen turvatekijöistä. Jos ajattelee ajallisesti suunnittelemansa toiminnan jälkeiseen aikaan, on tärkeä nähdä ainakin se, että uskalluksen jälkeen voi säilyttää elämän perusasiat (oman henkikultansa, läheiset ihmiset, ruoan ja suojan päänsä päälle). Jos  seurauksena näyttää nousevan riskejä menettää ihan kaiken, on kyseessä uhkarohkeus ja kannattaa hiljentää vauhtia.
  2. Voima. Rohkeuteen tarvitaan voimaa. On hyvä kerrata kaikki ne vahvat ominaisuudet, jotka sinulla on. Kannattaa tarkistaa, että olet suunnittelemassa juuri sellaista liikettä, johon omat vahvuutesi ja voimasi riittävät ja sopivat. Joskus ei kannata kuunnella toisten ajatuksia lainkaan ja toisinaan taas juuri niistä on mahdollista löytää lisää voimaa tehtäväänsä. Tärkeä osa voimaasi on siis sisäinen intuitio, joka ohjaa tekemään juuri niitä päätöksiä, joita sinun on viisas tehdä. Tehtyäsi rohkeutta vaativan jutun, saat rutkasti lisää voimaa.
  3. Pienet askeleet. Jotta rohkea siirtosi olisi sekä turvallinen ja lähtisi todellisesta voimasta, se kannattaa aloittaa ihan pienestä. Keksi keino, jolla palastelet sen pienempiin osasiin. Jos ajatuksenasi on kertoa oma, erilainen totuutesi maailmalle, aloita ensin yhdestä ihmisestä. Sitten kun olet uskaltanut tehdä sen, voit jo kertoa sen pienelle ryhmälle ihmisiä ja lopulta puhua siitä ihan vapautuneesti kaikille. Tässä maassa meillä on oikeus puhua ääneen ihan kaikesta ja sitä oikeutta meidän tulee vaalia.
  4. Rohkeus mennä eteenpäin. Edellisissä askelissa olet jo monessa kohtaa ollut napikkain tutun tunteen kanssa. Se on pelko. Pelkoa aiheuttaa se, että olet ryhtymässä johonkin uuteen. Aina kun menet oman mukavuusalueesi rajalle tai sen ulkopuolelle, tulevat myös sisäiset nakertajat varoittamaan. Voit vakuuttaa nakertajasi siitä, että olet miettinyt kohdan 1. eli turvatekijät tarkkaan. Sinulla on myös tarpeeksi voimaa tähän itsellesi sopivaan haasteeseen. Nakertajan aiheuttama pelko on kehollinen tuntemus, jonka suora kohtaaminen tuottaa helpotusta ja lisää voimaa.
  5. Rohkeaan tekoon ryhtyminen. Jos olet huolellisesti tehnyt edeltävät askeleet, ei itse rohkea teko olekaan enää vaikea. Se jopa houkuttelee ja jos joudut odottamaan sen toteuttamista, voit joutua välillä jopa kärsimättömän innostuksen valtaan. Jos tekohetkellä iskee niin vahva pelko, että lähestulkoon peräännyt, niin pysähdy hetkeksi ja muista, miksi olet tätä tekemässä. Tehtyäsi sen, saat upean palkinnon ja paljon uutta voimaa. Alat heti suunnitella seuraavaa rohkeata siirtoa.

Haluaisitko ryhtyä rohkeammaksi? Meillä on Näkövammaisten liitossa nyt tarjolla tukea siihen. Ensinnäkin on olemassa tämä maksuton kirja, joka on kirjoitettu juuri näkövammaisten ihmisten tilannetta ajatellen ja jonka nimi on siis Rohkeus - tietoisuuden työkalut valon ja varjon leikkiin. Sen saa myös Celiasta äänikirjana ja täältä ladattua pdf:nä. Luetuksella on myös oma versionsa omille asiakkailleen. Paperiversiota voit pyytää näkövammaisyhdistyksistä tai Iiriksen infosta.

Lisäksi meillä on viiden kerran puhelinrinkejä, joissa kerran viikossa puhutaan tunnin ajan samalla porukalla jostain teemasta: Yksi rinki on tarkoitettu näiden rohkeusaskelten pohtimiselle ja tekemiselle yhdessä. Toinen rinki on heikkonäköisille. Kolmas rinki on nuorille 13–19-vuotiaille. Kuule lisää erilaisista ringeistä minulta Jutta Saanilalta 050-5339491 tai jutta.saanila@nkl.fi. Ota rohkeasti yhtyettä, olkoon se ensimmäinen rohkeuden askeleesi.

[Lopputunnus alkaa, porinaa]

[Mies laulaen:] Dum-dum...

[Naiset laulaen:] Aa-aa… mielen pata porisee…

[Nainen puhuen:] Minun näköinen mieli.

[Naiset laulaen:] Mitä se tarjoilee-ee-ee...?

[Nainen puhuen:] Näkövammaisten liitto.

[Lopputunnus päättyy.]