Työhönvalmentajan tietopaketti
Näkövammaiset henkilöt ovat useimmiten täysin työkykyisiä. Heitä kouluttautuu monille eri aloille ja heissä on monenlaisia osaajia. Kuka tahansa voi näkövammautua työuransa aikana, jolloin on mietittävä miten työkykyä tuetaan.
Näkövammaiset eivät ole yhtenäinen ryhmä vaan kaikilla on oma näkötilanne ja kokemus näkövammaisuudesta. Toiset käyttävät sokeiden tekniikoita ja toiset toimivat näönvaraisesti. Toiset ovat enemmän sinuja asian kanssa ja toisilla prosessi on kesken. Näkövammaisilla on samoja elämänhaasteita kuin kenellä tahansa ja heillä on lähtökohtaisesti oikeus julkisiin työllisyyspalveluihin.
Alkukartoitus
Tavanomaisten asioiden lisäksi, varmista, että näkövammaisella on riittävät työelämävalmiudet sisältäen näkövammaistaidot ja ajanmukaiset apuvälineet.
Ohjaa asiakasta hakemaan ammatillista kuntoutusselvitystä (AKSE) Kelasta,mikäli asiakas ei ole sitä lähiaikoina käynyt. AKSEn lausunto on hyvä pohja yhteistyölle.
Ammatillinen kuntoutus
Näkövammaisen ammatillinen kuntoutusselvitys (AKSE) toteutetaan Kuntoutus-Iiriksessä Helsingissä, Kelan kustantamana, vaikka asiakas asuisi muualla Suomessa. Asiakas itse hakee ammatilliseen kuntoutusselvitykseen. Tutustu näkövammaisen ammatilliseen kuntoutusselvitykseen.- Ulkoinen linkki
Näkövammaiset voivat hakea vaativat apuvälineet työhön ja opiskeluun ammatillisena kuntoutuksena Kelalta, joten niistä ei tule kustannusta työnantajalle. Asiakas itse hakee apuvälineet ja niiden käyttökoulutuksen. On huomioitava, että apuvälineiden käytön opetteluun on varattava aikaa. Tutustu apuvälinekartoitukseen ja käytönopetukseen.- Ulkoinen linkki
Mikäli näkövammainen asiakas on oikeutettu työeläkekuntoutukseen, se ei poissulje edellä mainittuja Kelan ammatillisen kuntoutuksen palveluja. Tutustu Työeläkekuntoutukseen.- Ulkoinen linkki
Vammaispalvelut
Mm. kuljetuspalvelut ja henkilökohtainen apu ovat hyvinvointialueen vammaispalvelujen myöntämiä palveluja, jotka asiakas hakee itse. Näistä ei aiheudu kustannuksia työnantajalle.
Henkilökohtainen avustaja auttaa näkövammaista niissä asioissa ja työtehtävissä, jotka ovat näkövammaiselle mahdottomia tai työläitä. Kuljetuspalveluiden käyttö rajautuu kodin ja työn välisiin matkoihin ei työpäivän aikana tehtäviin siirtymiin.
Rekrytointivaihe
Näkövammaa ei ole syytä mainita työhakemuksessa, koska työtä haetaan osaaminen edellä. Jokainen asiakas itse päättää missä vaiheessa näkövammaisuudesta kertoo.
Työhaastattelutilanteessa on kuitenkin hyvä ottaa asia esille ja antaa työnantajan edustajalle mahdollisuus kysyä asiasta. Tähän on hyvä valmistautua kertomalla, että apuvälineet yms. on kunnossa, eikä niistä aiheudu kustannusta työnantajalle - hissipuhe.
Kohtuulliset mukautukset
Mikäli rekryprosessissa tai työtehtävissä ilmenee näkemistä vaativia osioita, Yhdenvertaisuuslaki (YVL 15§) velvoittaa työnantajaa tekemään kohtuullisia mukautuksia vammaisuuden perusteella. Kohtuulliset mukautukset ovat usein hyvin pieniä järjestelyjä, joista ei aiheudu kustannuksia. Tutustu kohtuullisiin mukautuksiin.- Ulkoinen linkki
Jos kuitenkin mukautusratkaisuista syntyy suurempia kustannuksia, työnantaja voi hakea työolosuhteiden järjestelytukea työllisyyspalveluista.
Saavutettavuus
Niin työtä hakiessa kuin työtä tehdessä ovat erilaiset digitaaliset alustat pakollisia. Vaikka digitaalisten palveluiden saavutettavuudesta on säädetty laissa, eivät kaikki palvelut ole saavutettavia näkövammaisille. Tämä on hyvä huomioida ja jos ongelmia esiintyy, tässäkin kohden tulevat kuvaan kohtuulliset mukautukset.
Työllisyyspalvelujen palveluja
- palkkatuki vammaisuuden perusteella
- työolosuhteiden järjestelytuki esim. työhuoneen valaistus
- suurtyönantajatodistus osatyökykyisyydestä
Eläkkeet ja etuudet
Työkyvyttömyyseläke on kompensaatiota pysyvästä vammaisuudesta eikä tarkoita, että asiakas olisi työkyvytön. Myös kolmiportainen vammaistuki myönnetään vammaisuuden perusteella.
Näillä kahdella on joitain eroja, miten ne vaikuttavat muihin etuuksiin tai palveluihin. Nyrkkisääntönä on, että vammaistukea ei veroteta, mutta eläke on veronalaista tuloa ja se huomioidaan tulona ansiosidonnaista laskettaessa.
Vaikka asiakas olisi täydellä tai osatyökyvyttömyyseläkkeellä, hän on työnhakijana samassa asemassa kuin sellainen, jolla ei ole eläkettä.
Tukea ohjaukseen
Tukea näkövammaisen asiakkaan ohjaukseen saat Näkövammaisten liiton Työelämäpalveluista. Tuki on maksutonta, matalan kynnyksen tukea. Tulemme mielellämme myös verkostopalavereihin.
Ota yhteys tyoelamapalvelut@nakovammaistenliitto.fi
Tutustu Näkövammaisten liiton Työ-sivuihin ja Työelämäpalveluihin.- Ulkoinen linkki
Vertaistukea
Asiakas voi etsiä näkövammaisten alueyhdistysten toiminnasta itselleen vertaistuellista toimintaa. Monilla alueilla työikäisille näkövammaisille on omaa toimintaa.
Tutustu Näkövammaisten liiton jäsenyhdistyksiin.- Ulkoinen linkki
Kysy lisää
Näkövammaisten liiton työelämäpalveluista saat tarvittaessa apua ja neuvoja.