Siirry pääsisältöön

Opiskelu

Näkövammainen voi tarvita opintoihin tukea. Me neuvomme koulupolulla niin opiskelijoita, vanhempia kuin opettajiakin.
Kädet lukevat pistekirjoituslehteä.

Tässä osiossa

Opintopolkuja on yhtä monta kuin opiskelijoitakin. Näkövammainen lapsi, nuori ja aikuinen voi saada opintojensa tueksi monenlaista apua.

Lapsen koulunkäynti

Suurin osa näkövammaisista oppilaista käy koulua kotikunnassaan. Suomessa on kaksi näkövammaisten koulua: Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri, Onerva ja ruotsinkielinen Skilla Helsingissä.


Ammatinvalinta

Pohditko, mikä ammatti sopisi juuri sinulle tai näkövammaiselle lapsellesi?


Toisen ja korkea-asteen opinnot

Peruskoulun jälkeen voi suorittaa toisen asteen koulutuksen joko ammatillisena koulutuksena tai käymällä lukion. Opiskelemaan voi hakea myös erilaisiin valmentaviin koulutuksiin ja perusopetuksen lisäopetukseen.

Toisen asteen opintojen jälkeen voi hakea korkeakouluun eli yliopistoon tai ammattikorkeakouluun.

Oppisopimuksella voi opiskella itselleen ammatillisen perustutkinnon, erikoisammattitutkinnon tai suorittaa tutkinnon osan. Se on myös hyvä keino syventää ja laajentaa omaa osaamistaan.


Opiskelijan toimeentulo

Opiskelija voi hakea monenlaisia tukia ja taloudellista apua.


Opiskelutekniikat ja oppimateriaalit

On tärkeää löytää juuri itselle ja omaan näkötilanteeseen sopivat opiskelutavat. Konsteja on onneksi monia. Oppimateriaaleja saa monenlaisissa saavutettavissa muodoissa.

Täältä saat tietoa apuvälineistä ja valaistuksesta.


Opiskelu harrastuksena

Kansalais- ja työväenopistojen kurssit sekä avoimen yliopiston ja avoimen ammattikorkeakoulun opinnot tarjoavat monenlaisia mahdollisuuksia kehittää itseään.


Vinkkejä opettajalle

Onko luokassa heikkonäköinen tai sokea oppilas?


    Historiaa


    Kysy opiskelusta

    Näkövammaisten liiton työelämäpalvelujen asiantuntijat ohjaavat myös näkövammaisen koulutukseen ja opiskeluun liittyvissä kysymyksissä, kuten opiskelemaan hakeutumisessa ja opiskelussa tarvittavissa erityisjärjestelyissä.

    Neuvomme myös oppilaitoksia näkövammaisen opiskelijan opintojen järjestämisessä, tuemme näkövammaisten opiskelijoiden henkilökohtaisten opiskelu- ja kuntoutussuunnitelmien tekemisessä ja teemme vierailuluentoja näkövammaisuudesta.