Siirry pääsisältöön

Miten nä­kö­vam­mai­nen käyttää tie­to­ko­net­ta tai mo­bii­li­lai­tet­ta?

Näkövammaisilla on käytössään monenlaisia tapoja ja apuvälineitä, joiden avulla tietokoneen ja mobiililaitteiden käyttö sujuu.
Nuori nainen istuu sohvalla, hymyilee ja kuuntelee kuulokkeilla, älypuhelin käsissään.

Tällä sivulla

Näkövammaiset käyttävät usein tietokonetta tai mobiililaitetta ruudunlukijan avulla, näytön elementtejä suurentaen tai käyttäen käänteisiä värejä. Hiiren asemesta käytetään usein näppäimistöä.

Ruudunlukuohjelmat ja koneäänet

Puhesyntetisaattori muuntaa näytöllä olevan tekstin koneääneksi eli synteettiseksi puheeksi. Puhesyntetisaattori tarvitsee toimiakseen ruudunlukuohjelman, joka tulkitsee tietokoneen näytöllä olevan tekstin ja välittää sen edelleen puhesyntetisaattorille tai pistenäytölle.

Ruudunlukuohjelma toistaa tarvittaessa kirjoitettaessa merkin tai sanan. Valmiin tekstin lukeminen voi tapahtua rivi, lause tai kappale kerrallaan tai koko teksti automaattisesti.

Saatavana on sekä maksuttomia että maksullisia eri kielisiä koneääniä ja ruudunlukuohjelmia. Applen Mac OS -ympäristö sisältää VoiceOver-ruudunlukuohjelman ja suomenkielisen koneäänen, ja Android-järjestelmässä vastaava on TalkBack-ohjelma. Tunnetuin maksuton ruudunlukuohjelma Windows-ympäristöön on NVDA, jonka mukana tulee myös maksuton suomenkielinen eSpeak-puhesyntetisaattori.

Laitteen mukauttaminen

Näin parannat näkövammaisena tietokoneen, tabletin ja älypuhelimen saavutettavuutta ja käytettävyyttä:

  • Muokkaa näytön värejä, fontteja, hiiren asetuksia.
  • Hanki suurempi näyttö.
  • Säädä näytön etäisyyttä, korkeutta ja kallistuskulmaa näytön varrella.
  • Käytä suurennus- ja ruudunlukuapuvälineitä tai pistenäyttöä silloin, kun edellä mainitut mukautukset eivät riitä.
  • Helpota mobiililaitteilla kirjoittamista erillisellä näppäimistöllä. Jotkut pistenäytötkin voidaan liittää iOS- ja Android-laitteisiin.
  • Hanki langattomat kuulokkeet helpottaaksesi laitteen käyttöä.
  • Muunna painettu teksti sähköiseen muotoon skannerin ja tekstin tunnistusohjelman avulla ja lue sekä muokkaa sen jälkeen tekstiä tekstinkäsittelyohjelmalla.

Mobiililaitteet

Applen mobiililaitteiden (iPhone, iPad ja jotkut iPod Touch -laitteet) iOS-käyttöjärjestelmä sisältää suurennusominaisuuden sekä VoiceOver-ruudunlukuohjelman ja sen käyttämät koneäänet. Myös Android-laitteet (muun muassa Samsung Galaxy -puhelimet ja -taulutietokoneet) sisältävät maksuttoman suurennusominaisuuden, TalkBack-ruudunlukuohjelman ja koneäänen.

Suurennusominaisuus ei vaikuta laitteen ohjauksen kosketuseleisiin, mutta sen sijaan ruudunlukuohjelmaa käytettäessä kosketuseleet ovat erilaiset.

Markkinoilla on lukuisia näkövammaisille käyttäjille kehitettyjä maksuttomia ja maksullisia mobiilisovelluksia, jotka esimerkiksi tukevat itsenäistä liikkumista, muuntavat painetun tekstin puheeksi (tekstintunnistus, OCR) sekä toistavat ääni- ja e-kirjoja.

Suurennusominaisuudet ja -ohjelmat tietokoneissa

Windows-ympäristön suurennuslasi ja Applen tietokoneiden käyttöjärjestelmän suurennusominaisuus tarjoavat perustason suurennustoiminnot. Lisäksi joidenkin hiirien ohjelmistoihin sisältyy suurennuslasitoimintoja. Nämä ratkaisut eivät sovi kaikille heikkonäköisille tai vaativampiin käyttökohteisiin.

Edistyneempiä suurennusohjelmia myyvät apuvälinetoimittajat. Jotkut suurennusohjelmat sisältävät myös puhetuen, joka ei kuitenkaan ole yhtä laaja kuin ruudunlukuohjelmassa.

Tietokoneen lisälaitteet

Skannerin ja tekstin tunnistusohjelman avulla voi muuntaa painettua tekstiä sähköiseen muotoon. Skannattua tekstiä voi lukea ja muokata tekstinkäsittelyohjelmalla. Käsin kirjoitettua tekstiä ei voi muuntaa puhutuksi tekstiksi.

Pistenäyttö on tietokoneeseen tai mobiililaitteeseen liitettävä lisälaite, jonka näyttöriviltä voi lukea pistekirjoituksena näytön sisältöä. Pistenäyttöä ohjataan sen omilla näppäimillä tai tietokoneen näppäimistöllä. Joissakin pistenäytöissä on myös pistekirjoitusnäppäimistö tekstin kirjoittamiseen.

Pistetulostimella voi tulostaa tekstinkäsittelyohjelmalla kirjoitetun tekstin pistekirjoitukseksi.

NVDA:n käyttöohje