Lehtityöllä pula-aikaa vastaan - sokea vaikuttajanainen, Anna Friman (1878-1937)
Anna Friman oli idealisti, jolta löytyi tarmoa moneen työhön. Hän oli käynyt hierontaopissa karattuaan Sokeain naisten työkodista. Sittemmin hän hoiti sivutoimena sokeain kirjastoa ja perusti lehden kertomaan Suomen sokeain oloista ja kamppailusta. Ensimmäinen "Varjojen mailta" ilmestyi vuoden 1931.
Anna Friman oli kotoisin Forssasta, kävi sokeainkoulun Helsingissä, toimi aktiivisesti koulun toverikunnassa ja Hand i Hand -yhdistyksessä toimittaen mm. yhdistyksen käsinkirjoitettua lehteä.
Friman asui jonkin aikaa koulun jälkeen Sokeain naisten työkodissa Helsingissä, mutta karkasi sieltä toveriensa suureksi närkästykseksi ja aloitti opinnot maisteri Hartean kansanomaisessa hieromaopistossa.
Frimanilta löytyi tarmoa moneen työhön. Hän oli innokas esperantisti ja hoiti sivutoimenaan sokeainkirjastoa. Frimanin ympärille alkoi vähitellen kehkeytyä kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta kiinnostuneiden sokeiden piiri. Hänen kotinsa oli aina avoinna kohtalotovereille.
Anna Friman oli idealisti. Keskellä pahinta pula-aikaa hän sai ajatuksen perustaa lehden kertomaan Suomen sokeain oloista ja kamppailusta. Lehdessä tuli myös olla sokeiden itsensä kirjoittamia kertomuksia ja runoja. Niistä maksetuilla kirjoituspalkkioilla voitaisiin osaltaan lievittää sitä puutetta, jota sokeat pula-aikana joutuivat kärsimään.