Siirry pääsisältöön

Kuuma peruna -podcast: sähköinen yli­op­pi­las­koe

Tältä sivulta voit lukea Kuuma peruna -podcast-sarjan Sähköinen ylioppilaskoe -tallenteen tekstivastineen.

Tällä sivulla

Kuuntele

Lue

Tekstiä on muokattu äänitteeseen verrattuna niissä kohdissa, joissa muokkaaminen parantaa merkittävästi luettavuutta.

 

Jingle:

Näkövammaisten liitto, yhdessä näemme enemmän.

 

Mikael:

Huomenta tai iltaa ihan riippuen siitä millä aikavyöhykkeellä itse kukin tällä hetkellä sattuu sijaitsemaan. Olet eksynyt kuuntelemaan Näkövammaisten liiton työelämäpalvelujen uutta, Kuuma peruna sarjaa.

Minä olen Mikael Mustonen ja tänään täällä minun kanssani keskustelemassa on digitalisaatioasiantuntija Ville Lamminen. Tervetuloa Ville.

 

Ville:

Kiitoksia. Kiitoksia. Tämä on suuri kunnia olla tässä avausjaksossa.

 

Mikael:

Ja tämän päivän kuuma peruna on sähköinen ylioppilaskoe.

Ville, tää sähköinen ylioppilaskoe näkövammaisilla kokelailla muuttuu jotenkin teknisesti. Minkälainen muutos tässä on kyseessä?

 

Ville: 

Aika iso muutos eli tällä hetkellä vielä tänä keväänä näkövammainen kokelas tekee kokeensa varmasti useimmissa tapauksissa wordilla. Eli tehtävät tallennetaan muistitikulle ja sitten koululla joku siirtää ne sinne koe järjestelmään.

Mutta nyt on tosiaan iso muutos. Tuolla ammattikorkean puolella on jo jonkun aikaa ollut semmoinen html muotoinen pääsykoe ympäristö ja ihan samanlainen ympäristö on yleistymässä elikkä tarkoittaa suomeksi sitä, että koe tehdään selaimella eikä enää sitten tekstinkäsittelyohjelmalla ja siitä on muutama mukava hyöty. Ensinnäkin tallentaminen on automaattista melkeinpä sanotaanko merkki kerrallaan.

Eli sitten jos kone jämähtää sen kokeen aikana yhtäkkiä niin ei pitäisi ainakaan mitään koe vastauksia menettää 

ja koetta on ripeämpi selailla jos se on html muodossa.

Tämmöisiä muutoksia. Siis se muutos tässä on hyvä.

tietysti siellä on sitten omat haasteensa jotka liittyy aikatauluihin että ehditään harjoittelemaan, mutta siitä muutama sana vähän tuonnempana. Tästä siinä on kysymys eli Wordista HTML:ään mennään.

 

Mikael:

Joo no, tämähän kuulostaa jo sinänsä aika hyvältä. Onko tämä sähköinen koeympäristö nyt sitten saavutettava, vai mitä tämä sillä puolella tarkoittaa?

 

Ville: 

Tarkoittaa sitä, että ei.

Se käyttöjärjestelmä ei ole saavutettava ja siihen, että siitä tehtäisiin täysin saavutettava siihen ei välttämättä kannatakaan jääräpäisesti pyrkiä, koska nyt on mielestäni hyvä kiertoratkaisu tehty tässä. Elikkä se ratkaisu on se, että kokelaan oma kone kytketään tähän varsinaiseen koejärjestelmäkoneeseen niin että kokelaan koneella se tilanne näyttää siltä niinku sitä pääsykoetta tehtäisiin Nettiselaimella. 

Kokelaan kannalta tilanne on siinä mielessä hyvä, että se voi tehdä tutuilla apuvälineillä ja asetuksilla sen kokeen, ettei sen tarvitse hypätä yhtäkkiä johonkin uuteen järjestelmään ja mahdollisesti säätää siellä omia apuvälineitä juuri siihen järjestelmään toimiviksi, että musta tässä on nyt hyvä tilanne, että saadaan tehdä se ikään kuin omalla koneella.

Toki se järjestelmä rakennetaan suljetuksi. Vaikka koe tehdään kokelaan nettiselaimella siitä ei pääse muualle kuin sinne koe järjestelmään. 

 

Mikael:

Joo, kuulostaa aika hyvältä jo oikeaan suuntaan ollaan menossa.

 

Ville:

Ne on tehneet määrätietoista työtä muutaman vuoden ja kun saan olla siinä mukana seuraamassa niin kyllä siellä on se yritys ja niin sanotusti tahtotila on kyllä aika hyvä ja erinomainen. Mä luulen, että tää on ihan hyvä suunta. 

 

Mikael:

Joo no miten kokelaat ja koulut nyt sitten voi valmistautua tähän.

 

Ville:

No se onkin hyvä kysymys. Se on hyvä,

että päästään Html-ympäristöön, mutta toki se edellyttäisi, että sitä päästään harjoittelemaan. Jos sinne kylmiltään joudutaan, niin sitten tuulee ja kovaa. Ratkaisu on tässä toisaalta se että kokelaat on aktiivisia koulun suuntaan ja kokelaan verkostot on aktiivisia koulun suuntaan ja kysytään, että hei hei tätä on päästävä myös nyt sitten harjoittelemaan. Toisaalta sitten opettajien tulee järjestää kokeita myös

näkövammaiselle kokelaalle harjoiteltavaksi.  Sekä oppilaat että opettajatkin saavat tähän kyllä tukea, ettei tätä yksin tarvitse tehdä. Opettajat voi aina olla yhteydessä Ylioppilastutkintolautakuntaan tai meihin. Aina se lähtee siitä purkautumaan. Kukaan ei tällä hetkellä varmasti opettajistakaan tarkasti tiedä, että miten tämä toteutettaisiin, mutta ylioppilastutkintolautakunta kyllä on

neuvonut siinä, että miten tämmöinen koeympäristö sinne koululle sitten rakennetaan ja me taas sitten varmasti annetaan apua siinä, että minkälainen on sinne koeympäristöön laitettava saavutettava koe.

Eli vaikka siellä olisi saavutettava koeympäristö niin niin sehän ei takaa sitä että se koe mikä sinne laitetaan on saavutettava tässä vielä sekin.

mutta aivan ratkaisevaa on se, että se harjoittelun mahdollisuus on.

 

Mikael:

eli ihan itsekseen se ei siitä loksahda mutta noin niinkun pienellä vaivannäöllä kyllä.

 

Ville:

Ja ylioppilastutkintolautakunta on luvannut nyt syksyn osalta, että he on yhteydessä kaikkiin niihin kouluihin, jossa näkövammaisia kokelaita on ja silläkin tavalla varmasti asia tulee jo luontaisestikin siellä esille. Heillä on jo tällä hetkellä semmoisia harjoituskokeita, joita voidaan käyttää heti, mutta he ei voi niitä julkiseen jakoon tekijänoikeussyistä laittaa. 

Se on ihan ehdoton, että ne ei saa sitä tehdä.

 

Mikael:

Joo no jos nyt jollakulla kuulijalla tämä asia on enemmän tai vähemmän ajankohtainen, niin mistä tästä löytyy lisätietoja.

 

Ville:

Ylioppilastutkintolautakunta julkais iihan hyvän tiedotteen tästä.

Jos tähän podcastiin tulee lisätietoja kenttä, niin me voidaan laittaa vaikka sinnekin suora linkki, mutta se löytyy googlesta kun googlaa vaikka sellaisilla sanoilla kuin näkövammainen kokelas voi harjoitella ylioppilastutkintolautakunta. Sieltä löytyy se heidän aika pitkä tiedote ja siellä on aika paljon asiaa. Erityisjärjestelyjen hakemisesta ja sitten kerrotaan tässä tätä samaa taustaa, että mistä tässä on kysymys, mikä muuttuu?

Sinänsä erityisjärjestelyjen hakeminen ei tämän teknisen muutoksen seurauksena muutu, mutta ihan keskeistä tässä erityisjärjestelyjen hakemisessa on, että sekin tehdään ajoissa. Keväänkokeeseen on erityisjärjestelyt lähtökohtaisesti haettava marraskuun loppuun mennessä ja syksyn kokeeseen muistaakseni huhtikuun loppuun mennessä, että siinäkin on oltava hereillä, mutta ne erityisjärjestelyt jotka haetaan niin ne on olleet samanlaisia tai ovat syksylläkin samanlaisia kuin nyt. Haetaan sitä näkövammaisten apuvälineillä suoritettavaa koetta, jos se on tarpeen, erityistä tilaa, oikeutta omaan koneeseen ja niin edelleen.

Ylioppilastutkintolautakunta on julkaissut erityisjärjestelyihin liittyvän tekstin, koesuoritusta heikentävän syyn huomioon ottaminen. Siihen kannattaa tutustua, kun erityisjärjestelyjä hakee. Siellä on muun muassa näitä aikataulu asioita ja mihin kaikkeen järjestelyitä voi hakea. Se on niiden oma materiaalinsa, niin siinä on niinku viimeisin tieto.

 

Mikael:

Hienoa. Näin me ollaan saatu asiaan valaistusta ja Kuuma peruna alkaa olemaan käsitelty, mutta Ville mä oon ymmärtänyt, että sä myös julkaiset jotain muuta saavutettavuuteen liittyvää juttua. Mistä näitä voi lukea ja kuunnella?

 

Ville:

Kahdella kanavalla pääasiassa tietoa jaan. Toinen on Saavutettavuuspaloja niminen blogi ja toinen on Digivinkkejä ruudunlukuohjelman käyttäjille niminen Youtube-kanava. Tietysti mielelläni otan vastaan vinkkejä siitä, että mistä haluttaisiin äänitteitä tai muuta. 

 

Mikael:

Toivotaan, että tämän myötä sitten kuuntelijoiden määrä räjähtää.

 

Ville:

Näin varmasti käy. (naurahtaa)

 

Mikael:

No mutta sieltä kannattaa lukea ja kuunnella Villen juttuja. On aika asiantuntevaa tarinaa. Olen sen verran itsekin kurkistanut.

 

Ville:

Tää oli hyvä maksettu mainos.

 

Mikael:

Näin se pitää. Sovitaan sitten se rahojen siirto tämän jälkeen. (naurahtaa)

 

Ville:

Ehdottomasti.

 

Mikael:

Joo mutta kiitos Ville Lamminen digitalisaatio asiantuntija siitä, että olit tänään käsittelemässä tätä kuumaa perunaa.

Ja, kiitos sinulle kuulijamme siitä, että eksyit seuraamme tulossa on lisää Työelämäpalvelujen kuumia perunoita, joten pitäkää korvat auki. Moi moi.

 

Jingle:

Näkövammaisten liitto, yhdessä näemme enemmän.