Siirry pääsisältöön

Ko­ho­kir­joi­tus­jär­jes­tel­mät

Pistekirjoitusta edelsi useita 1800-luvulla alkunsa saaneita kokeiluja.
Vanha pistekirjoituskirja, jossa kirjainmerkit erilaisia kuin nykyisin.

Tällä sivulla

Tämän päivän Suomessa yksinkertaisesti pistekirjoituksen nimellä tunnettua kohokirjoitusjärjestelmää edelsi useita kokeiluja sopivimman järjestelmän keksimiseksi. Pistekirjoitus ja sen edeltäjät, Moonin kirjoitus ja reliefkirjoitus, saivat kaikki alkunsa 1800-luvulla.

Moonin kirjoitus

Moonin kirjoitusjärjestelmän kehitti englantilainen William Moon, joka oli näkövammainen. Hän sai vuonna 1847 valmiiksi järjestelmän, joka pohjautui seitsemään perusmuotoon ja niiden eri asentoihin. Moonin aakkoset muodostuivat esimerkiksi puoliympyrästä, suorasta viivasta ja kaaresta. Monet aakkoset muistuttivat latinalaisia kohokirjaimia.

Moonin aakkosilla kirjoitettua kirjaa luettiin joka toinen rivi oikealta vasemmalle ja joka toinen vasemmalta oikealle. Rivin päässä oleva kaari osoitti lukusuunnan.

Reliefkirjoitus

Reliefkirjoitus oli kohokirjoitusta, jossa kirjaimet merkittiin latinalaisilla aakkosilla. Reliefkirjoituksella painettuja kirjoituksia painettiin 1860-luvulla Ranskassa, Saksassa, Itävallassa, Tanskassa, Englannissa ja Yhdysvalloissa. Suomessa Reliefkirjoitusta käytettiin 1860-luvulta 1880-luvulle.

Pistekirjoitus eli Braillen merkistö

Braillen merkistö sai nimensä 1809-1852 eläneen Louis Braillen mukaan. Ranskalaisen satulasepän poika, Louis Braille, menetti näkönsä tapaturmaisesti ollessaan 3-vuotias. Hän aloitti koulunkäynnin 10-vuotiaana Pariisin sokeainkoulussa. Opettajanaan hänellä oli koulun perustaja Walentin Hayy, joka tuolloin opetti sokeita lapsia lukemaan varvuista muovatuilla kirjaimilla. Braille halusi kuitenkin kehitellä muunlaista kohokirjoitussysteemiä näkövammaisille.

Nuori Louis Braille oli oppinut Charles Barbier nimisen insinöörin ja kapteenin kehittämän ns. yökirjoituksen, jolla voitiin sodassa viestiä ilman valoja vihollisten huomaamatta. Yökirjoitus perustui 12 koholla olevan pisteen käyttöön. Tätä systeemiä Louis Braille ryhtyi kehittämään.

Lokakuussa 1824 Braillen ollessa 15-vuotias, kuudenpisteen kirjoitusjärjestelmässä oli aakkoset ja välimerkit. Vuoteen 1829 mennessä hän oli luonut nuottijärjestelmän ja matemaattiset merkit.

Braillen kehittämä pistekirjoitus levisi Ranskasta Belgiaan ja Sveitsiin ja myöhemmin muihinkin naapurimaihin. Suomeen pistekirjoitus tuli sokeainkoulujen perustamisen yhteydessä 1860-luvulta lähtien. Se on maailman laajuisesti käytössä tänäkin päivänä.

Lue myös