Siirry pääsisältöön

Ikään­ty­nei­den nä­kö­vam­mais­ten pal­ve­lu­tar­peet -podcast

Tältä sivulta voit lukea Ikääntyneiden näkövammaisten palvelutarpeet -podcastin tekstivastineen.

Tällä sivulla

Kuuntele

Kuuntele Ikääntyneiden näkövammaisten palvelutarpeet -podcast Soundcloudissa.- Ulkoinen linkki

Lue

 [Alkutunnus: Lyhyt musiikki ja linnunlaulua.

Naisen ääni sanoo: Näkövammaisten liitto, yhdessä näemme enemmän.]
 

Tapio Tiilikainen: Tervetuloa kuuntelemaan näkövammaisten liiton oikeuksien valvontayksikön podcastia.
Tänään keskustelemme ikääntyneiden näkövammaisten arjesta ja heidän palvelutarpeistaan. Vieraana minulla on Sanna Piuva, joka työskentelee Näkövammaisten liitossa oikeuksienvalvonnan ja vanhustyön asiantuntijana ja minä olen Tapio Tiilikainen oikeuksienvalvonnan asiantuntija Pohjois-Karjalasta.

Tervetuloa Sanna.

Sanna Piuva: Kiitos paljon. Mukava olla täällä.

Tapio Tiilikainen: Näkövammaisten liitto toteutti kyselyn yli kuusikymmentäviisivuotiaille näkövammaisille voisitko kertoa, että kun tämmöinen katsottiin tarpeelliseksi, miksi juuri nyt ja mitä sillä haluttiin selvittää?
Sanna Piuva: Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa millaisia palveluja ikääntyneet näkövammaiset tarvitsevat arjessaan ja millaisia ajatuksia heillä on tulevaisuuden palvelutarpeista. Ja yksi tavoitteena oli myös saada kokemuspohjaista tietoa suoraan palvelun käyttäjiltä.
Muun muassa vaikuttamistyö me tueksi.
Tapio Tiilikainen: Miten tämä kysely käytännössä sitten toteutettiin?
Sanna Piuva: Kyselyt toteutettiin sähköisenä webropol kyselynä touko elokuussa. Kaksituhattakaksikymmentäneljä ja kysely oli liitossamme ensimmäinen ikäihmisille sähköisessä muodossa toteutettu kysely. Siihen vastasi lopulta sataviisikymmentäneljä henkilöä.
Ja tässä kyselyssä selvitettiin muun muassa arjen kokemuksia, sosiaalista verkostoa sekä palveluiden ja apuvälineiden käyttöä.
Tapio Tiilikainen: Tietysti kiinnostaa, että mitä kyselystä kävi ilmi ikääntyneiden näkövammaisten palvelutarpeista.
Sanna Piuva: Vastauksissa keskeisimmiksi käytössä olevista palveluista nousivat vaikeavammaisten kuljetuspalvelut, henkilökohtainen apu ja asunnon muutostyöt ja myöskin palveluita, joita kaivattiin arjen sujumiseksi. Lisää olivat niin ikään henkilökohtainen apu, kuljetuspalvelut ja sitten myös mainittiin siivouspalvelu.
Tapio Tiilikainen: Kuinka ikääntyneet näkövammaiset sitten kokevat arkensa.
Mitä asioita hyvässä arjessa korostuu?
Sanna Piuva: Suurin osa vastaajista koki arjen melko hyväksi tai erittäin hyväksi ja sen arjen sujumiseen koettiin helpottuvan, kun sai tukea perheeltä ystäviltä tai sitten oli olemassa jo edellä mainittuja palveluita. Mikä sitten mahdollisti itsenäisen ja oman näköisen elämän?
Ja kun oli saatu se oma tarvetta vastaava vähäinenkin, mutta juuri siihen omaan arjen sujumisen kannalta merkityksellinen palvelu, niin se vaikutti arjen kokemukseen positiivisesti.
Tapio Tiilikainen: Niin kuin me kaikki tiedämme, niin yksinäisyys on monille ikääntyneille haaste. Mitä kysely paljasti näkövammaisen ikääntyneen yksinäisyydestä.
Sanna Piuva:  Yli puolet vastaajista ei kokenut itseään yksinäiseksi ja niillä vastaajilla jotka kokivat yksinäisyyttä niin syynä olivat usein heikentyneen näön tuomat haasteet liikkumisessa ja sitten niissä vapaa ajan toimissa ja harrastuksissa.
Ja sitten yksinäisyyden ehkäisyssä siinä tärkeänä pidettiin omaa aktiivisuutta ja vertaistukea.
Ja se yksinäisyyden kokemus on kuitenkin aina subjektiivinen tunne ja se voi vaihdella.
Ja kuten eräs vastaajista totesikin.
Paljon olen yksin, mutten yksi näin.
Tapio Tiilikainen:  No tuohan on aika lohduttava kuulla, että se yksinäisyys ei ole se suurin ongelma ehkä. No miten sitten digitalisaatio joka on tuonut monenlaisia muutoksia meille. Miten digitalisaatio koetaan näkövammaisten ikääntyneiden keskuudessa?
Sanna Piuva:  No kyllä se digitalisaatio. Tuohan haasteita elikkä noin 17% ei käyttänyt digipalveluita tai digiä asiointia lainkaan ja noin 30% tarvitsi muiden henkilöiden apua niiden käytössä ja erityisesti itsepalvelu sitten tämmöinen automatisaatio niin ne myös koettiin sitten tulevaisuudessakin erittäin vahvoina epävarmuustekijöitä.
Tapio Tiilikainen: Ja tämähän koskettaa varmaan muitakin kuin näkövammaisia ikääntyneitä. No miten sinä näet, oman kokemuksesi ja tämän kyselyn valossa.
Mitä ne huolenaiheet ovat mitä näkövammaiset ikääntyvät nostavat tulevaisuudesta esiin.
Sanna Piuva: No kyllä vastauksissa paljon nousi hyvinvointialueiden kiristynyt taloudellinen tilanne ja hallituksen leikkaus ehdotukset kuin myös sitten niihin omiin palveluihin liittyvät huolenaiheet, kuten kuljetuspalveluiden saatavuus, taksien riittävyys, oma terveydentila kuinka se heikkenee ja ylipäätään nämä yhteiskunnan säästötoimenpiteet, nämä nousivat esiin näissä huolenaiheissa.
Tapio Tiilikainen: Oikein paljon kiitoksia mielenkiintoisesta vastauksesta.
Tämä on hyvin tärkeä meille kaikille kuulla, mitä ikääntyneitä näkövammaiset todella kaipaavat arkeensa ja mitä mitkä palvelut on tärkeitä ja me kaikki toivommr, että näitä tuloksia hyödynnetään palveluiden kehittämisessä.
Sanna Piuva: Kiitos. Näin minäkin toivon, että tällä kyselyllä olisi painoarvoa tulevaisuuden palveluiden suunnittelussa.

Tapio Tiilikainen  Kiitos. Raportti kokonaisuudessaan löytyy Näkövammaistenliiton verkkosivuilta.- Ulkoinen linkki

[Lopputunnus:

Lyhyt musiikki ja linnunlaulua.

Naisen ääni sanoo: Näkövammaisten liitto, yhdessä näemme enemmän.]