Siirry pääsisältöön

Blinds­hell-puhelimen Luetus-ohjelma

Tältä sivulta voit lukea Blindshell-puhelimen Luetus-ohjelma -tallenteen tekstivastineen.

Tällä sivulla

Kuuntele

Kuuntele tallenne Soundcloudissa.- Ulkoinen linkki

Lue

Hei olen Kaisa Penttilä Näkövammaisten liiton tiedonsaantipalveluista. Kerron tässä, miten Blindshell-puhelimen Luetus-ohjelma toimii. Luetus-ohjelma on tarkoitettu näkövammaisille sanomalehtien ja aikakauslehtien lukemiseen. Tällä tallenteella kerron kuinka Luetus-sovellus asennetaan Blindshell-puhelimeen ja kuinka sitä käytetään.

Ohje sisältää sovelluksen asentamisen, rekisteröinnin, Luetus-ohjelman käytön, julkaisuiden hakemisen, lukemisen ja niiden poistamisen. Tämä tallenne on tehty Näkövammaisten liitossa tiedonsaantipalveluissa heinäkuussa 2023. Mukavia lukuhetkiä!

Blindshell-puhelin on helppokäyttöinen näppäinpuhelin. Kaikki toiminnot puhutaan synteettisellä äänellä. Esittelen ensimmäiseksi sen, mitä näppäimiä tarvitsemme, kun käytämme Luetus-ohjelmaa.

Puhelimen etupuolella yläosa on näyttöruutua. Puolenvälin alapuolella alkavat tunnusteltavat näppäimet. Näppäimiä on 6 rivissä. Jokaisessa rivissä on 3 näppäintä. Kaksi ylintä riviä ovat toimintonäppäimiä.

Ylimmän rivin vasemmanpuoleisin on toiminto 1 ja oikea on toiminto 2. Niiden välissä eli keskellä on nuoli ylös. Tätä tarvitsemme paljon, kun selaamme valikoita ja vaihtoehtoja Luetus-ohjelmassa.

Toiseksi ylin rivi pistemäinen näppäin vasemmalla on Vahvista-näppäin. Tätä käytetään aina, kun halutaan vahvistaa kohdalla oleva toiminto. Tämä Vahvista-näppäin on ikään kuin OK-näppäin. Keskimmäinen näppäin toisessa rivissä on nuoli alas. Tällä siirrytään valikoissa eteenpäin tai alaspäin. Tätä käytetään todella paljon. Toisen rivin oikeanpuolimmainen näppäin on Takaisin-näppäin. Tämä on vinoviivan muotoinen punainen näppäin. Ja sitä käytetään myös paljon Luetus-ohjelmassa. Sillä peruutetaan tai poistetaan tai palataan takaisin.

Kolmannesta rivistä alkaen ovat numerot ykkösestä alkaen. Ja alimmalla rivillä on keskimmäisenä nolla, vasemmalla puolella tähti ja oikealla puolella risu. Blindshell-puhelimen vasemmassa kyljessä on äänenvoimakkuussäädin. Se on kyljen suuntaisesti viivamainen painike, jonka yläreunan painaminen lisää äänen voimakkuutta ja alareunan painaminen vähentää äänen voimakkuutta.
Puhelimen oikeassa kyljessä on sivutoimintanäppäin. Se on kyljen keskiosassa soikean muotoinen näppäin.

Luetus-ohjelman asentaminen Blindshell-puhelimeen

Valmiiksi asennetut ohjelmat löytyvät valikosta, joka avautuu sivutoimintapainikkeella. Jos Luetus-ohjelmaa ei löydy sen valikosta eikä Lisää suosikkisovellus -listasta, on se ensin asennettava. Asennuspaketti löytyy puhelimen päävalikolta seuraavasta kohdasta. Siirry nuolella alas kohtaan sovellukset. ”Yhteystiedot sovellukset”. Vahvista se. Vahvista löytyy ylhäältä katsottuna toinen rivi vasen reuna, pistemäinen painike. Siirry nuolilla kohtaan Sovellusluettelo. Sovellusluettelo. Vahvista. Valitse ”Selaa luettelo”. Selaa luetteloa. Vahvista. Valitse listalta kaikki paketit. Kaikki paketit. Vahvista. Ladataan. Valitse kaikki kategoriat Vahvista-painikkeella. Asiakirjalukija. Siellä on nuolella kohtaan Luetus-sovellus. Kamera ja kuva, kirjanlukija kitar.. korttil.. kääntäjä, Luetus-sovellus. Ja vahvista. Asenna paketti. Asenna paketti, vahvista. Ladataan. Lataus valmis, asennetaan. Asennus onnistui. Käynnistä sovellus. Luetus on nyt asennettu. Vahvista.
Syntetisaattori alustettu, muokkaa tekstiä. Kirjoita käyttäjänimesi tähän.
Näppäimistöllä kirjoittaminen.

Käytä numeronäppäimiä kirjoittamiseen siten, että esimerkiksi a on 2. B on 2 2. Ja esimerkiksi. K on 5 5. Pienet ja isot kirjaimet muutetaan risumerkillä. Numerot voit tehdä painamalla kyseistä numeronäppäintä pitkään pohjassa. Jos teet kirjoitusvirheen, edellisen merkin voit korjata Takaisin-näppäimellä. Ensimmäisellä kerralla pyydetään käyttäjätunnus ja salasana. Tässä käytetään käyttäjätunnusta, joka on muotoa etunimi piste sukunimi ja salasana, jonka olet saanut tiedonsaantipalveluista.
Muokkaa tekstiä, kirjoita käyttäjänimesi tähän. Muokkaa tekstiä, tähän Vahvista-painike. Näppäimistö esillä, kirjoita käyttäjänimesi tähän. Käyttäjänimi on muotoa etunimi piste sukunimi pienillä yhteen ilman ään ja öön pilkkuja. Kaikki pienillä. Jos teet kirjoitusvirheen, edellisen merkin voit korjata Takaisin-näppäimellä. K, a. Ja vahvista muokkaa tekstiä. Kirjoita salasanasi tähän. Ja vahvista.
Näppäimistö esillä. Kirjoita salasanasi tähän. Kaikki pienillä. jkljk. jkl. Nolla. Näppäimistö piilotettu.
Tarkista nuolilla ylös ja alas, että salasana ja käyttäjätunnus on varmasti oikein. Ja nuolella alas rekisteröi. Rekisteröi. Vahvista.

Kun ohjelma on asennettu ja käynnistetty ensimmäisen kerran, niin tarkistetaan, että Luetus-ohjelma löytyy varmasti sivutoimintonäppäimen suosikkisovelluksista. Sivutoimintonäppäintä painamalla. Kirjan lukija. Tästä nuolilla Lisää sovellus. Lisää suosikkisovellus vahvista. Ajastin. Selataan kohtaan Luetus-sovellus. Kamera, kirjat, kuvat, laskin, Luetus-sovellus. Tähän vahvista. Luetus-sovellus on lisätty suosikkeihin. Tämän jälkeen jatkossa Luetus-sovellus löytyy sivutoimintonäppäintä painamalla. Kirjanlukija. Ja nuolella ylös pari kertaa. Kirjanlukija. Lisää suosik.. Luetus-sovellus. Ja tähän vahvista. Syntetisaattori alustettu.
Rekisteröitymisen jälkeen ohjelma on valmis käytettäväksi. Ensimmäisellä kerralla ohjelma tulee kysymään joissakin kohdissa lupaa käyttää erilaisia medioita tai asioita. Ne kaikki kannattaa hyväksyä, jotta sovellus toimisi parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuinka Luetus-ohjelma toimii Blindshell-puhelimessa?

Käynnistetään Luetus-ohjelma painamalla sivutoimintonäppäintä. Sivutoimintonäppäin sijaitsee oikeassa kyljessä.
Kirjan lukija.        
Selataan nuolella ylöspäin kohtaan Luetus-ohjelma. Lisää suosikkisovellus, Luetus-sovellus. Tämä valitaan Vahvista-painikkeella. Vahvista löytyy ylhäältä katsottuna toinen rivi vasen reuna, pistemäinen painike. Syntetisaattori alustettu, Luetus.
Ensimmäisellä käynnistyksellä ei ole mitään julkaisuja vielä haettuna. Selataan vaihtoehdot nuolella alaspäin ensimmäisellä kerralla. Pikahaku, lisäasetuksia, ei haettuja julkaisuja. Viimeinen kohde.
Kun tullaan viimeiseen kohteeseen, kuuluu pieni äänimerkki ja ohjelma jää siihen kohtaan. Ensimmäiseen valintaan suoraan päästään pitämällä nuolta ylös pohjassa pitkään ja vastaavasti viimeiseen valintaan päästään suoraan pitämällä nuolta alas pohjassa pitkään. Nyt siirryn valikon alkuun. Oletus. Ensimmäinen kohde.
Julkaisun hakeminen

Julkaisut haetaan kohdasta pikahaku. Siirryn kohdalle nuolella alaspäin ja vahvistan Vahvista-painikkeella. Pikahaku, Siirry ylös. Kaikkien valikoiden ylimmäisenä on Siirry ylös, joka tarkoittaa tosiasiassa, että siirry takaisin edelliselle tasolle. Selataan nyt ensimmäisellä kerralla pikahakuvalikko nuolella alaspäin.
Pikahaku. Anna haettavat julkaisut. Muokkaa tekstiä. Kirjo lisää luetteloon. Poista luettelosta. Hae. Viimeinen kohde. Siirryn alkuun takaisin painamalla pitkään nuolta ylös. Poista, siirry ylös. Lähdetään hakemaan tämän päivän lehteä. Siirryn kohtaan, jossa on muokkaa tekstiä. Kirjoita tähän hakusana. Pikahaku. Anna haettavat. Muokkaa tekstiä. Kirjoita tähän hakusana. Avaan kirjoituskentän vahvista-painikkeella, jolloin kirjaimet tulevat esiin. Näppäimistö esillä. Kirjoita tähän hakusana.
Tähän kirjoitetaan haettavan lehden aliasnimi. Aliasnimet muodostuvat siten, että sanomalehdissä ne ovat 2-kirjaimisia ja Aikakauslehdissä nelikirjaimisia. Esimerkiksi Helsingin sanomat on HS. Iltalehti on IL. Lapin Kansa on LK. Aikakauslehdissä lyhenteet ovat nelikirjaimisia, kuten hymy, anna tai tekniikan maailma TEKN.

Nyt kirjoitan tähän HS. Kirjoittaminen tehdään näillä numeronäppäimillä. H löytyy 2 kertaa nelosta. Iso H. Ässä on 4 kertaa seiskaa. Ja lopuksi vahvista-painike. Näppäimistö piilotettu. Kannattaa tarkistaa nuolella ylös ja alas, että se tuli oikein. Anna haettavat julkaisut. Muokkaa tekstiä. HS. Ja tästä jatkan alaspäin. Lisää luetteloon. Jotta seuraavalla kerralla tätä samaa aliasnimeä ei tarvitsisi enää kirjoittaa, se kannattaa lisätä heti luetteloon. Seuraavalla kerralla se on valmiiksi valittavissa. Painan tässä vahvista-painiketta. Lisää luetteloon.
Haen samalla kertaa myös muita julkaisuja. Siirryn takaisin nuolilla. Muokkaa tekstiä. Kirjoita tähän hakusana. Muokkaa tekstiä. Kirjoita tähän hakusana, painan siihen vahvista-painikkeen. Näppäimistö esillä. Kirjoita tähän hakusana. Haetaan Lapin Kansa hakunimellä LK. Iso iso k, iso l, JK. Ja vahvista. Näppäimistö piilotettu. Ja lisätään Lapin Kansa luetteloon. Lisää luetteloon, lisää luetteloon. Ja vahvista. Ja näin jatketaan. Lisään sinne vielä Annan ja Tekniikan maailman. Jos tekee kirjoitusvirheen niin merkin voi poistaa Takaisin-näppäimellä. Se on ylhäältä toinen rivi, oikea reuna.

Olen nyt lisännyt useita lehtiä jo valmiiksi luetteloon. Ne löytyvät valmiina pikahakuvalikolta. Menen valikon ylimmäiseen pitämällä pitkään Nuoli ylös -näppäintä pohjassa. HS, siirry ylös. Ja tarkistetaan nuolella alaspäin. Pikahaku. Anna haettavat julkaisut. Tekn tarkistamaton. Se oli Tekniikan maailma. Valitaan se nyt vahvista-painikkeella. Tekn Katsotaan, että tuli valituksi, ylös ja alas. Tekn tarkistettu, valittu. Lapin Kansa valitaan vahvista-painikkeella. LK. Ja nuoli alas. Anna tarkistamaton. Valitaan. Valittu. Ja alas HS tarkistamaton. Ja vahvista. Valittu. Nyt kaikki 4 lehteä pitäisi olla valittuna. Valintoja kannattaa tarkistaa vielä nuolella ylöspäin. Nämä valitut lehdet haetaan alimmalla vaihtoehdolla eli hae. Sinne. Pääsee nuolella alas tai painamalla sitä pitkään. Hae. Ja vahvista. Äänimerkki kertoi, että lehtiä tuli, haku suoritettiin. Ladattuja julkaisuja 4 kappaletta. Ja nuolella alaspäin kuultiin, että kaikki 4 tulivat. Siirrytään pikahaku-valikosta nyt pois Takaisin-painikkeella. Pikahaku. Siirryttiin aloitusvalikolle ja tästä nuolella alaspäin. Tänne olisi pitänyt ilmestyä sanomalehdet ja aikakauslehdet. Lisää asetuksia. Valitse julkaisutyyppi. Aikakauslehti valittu. Tuon sisältä löytynevät Annat ja Tekniikan maailmat. Sanomalehti. Tämän sisältä löytynevät Lapin Kansa ja Helsingin sanomat.

Avataan vahvista-painikkeella. Sanomalehti. Siirrytään nuorella ylös tai alas kummassa suunnassa ne löytyvät, elikkä ylös. Valitse sanomalehti. Helsingin sanomat, valittu. Lapin Kansa. Helsingin sanomat, valittu. Avataan Helsingin sanomat vahvista-painikkeella. Helsingin sanomat, valitse julkaisunumero. Helsingin sanomat 6.7.2023. Tässä on lehdet päiväjärjestyksessä. Vain Helsingin sanomat avataan, kuluvan päivän lehti vahvista-painikkeella. Helsingin sanomat 6.7.2023. ensimmäinen kohde. Ja nuoli alas. Pääkirjoitukset sisältää seuraavan tason, valittu. Nyt lehti on auki ja selataan osastoja ja halutun kohdalla painetaan vahvista-painiketta.

Uutiset sisältää seuraavan tason. Avataan uutiset. Vahvista uutiset. Valikossa siis liikutaan nuolella alaspäin ja ylöspäin. Tämän ohjelman ominaisuus on se, että aina ei olla valikon alimmassa eikä ylimmässä kohdassa, joten käytännössä aina kannattaa ensin painaa pitkään nuolta ylös varmistuaksemme siitä, että olemme kohdalla olevan valikon ylimmässä ja sitten nuoli alas.
Laite lukee otsikoita: Vastaan toimitusvaikeudet voivat kestää koko kesän. Ulkoministeri Valtonen. Ruotsi voi olla Naton jäsenillassa. Tutkimus: some vaikuttaa politiikan ymmärtämiseen.

Ja kun ollaan mielenkiintoisen otsikon kohdalla paina vahvista painiketta.
Puhelin lukee artikkelia: Tutkimus jatkuva luku tarkistamaton tutkimus some vaikuttaa politiikan ymmärtämiseen Vilma Aholuoto HS. Verkossa ja sosiaalisessa mediassa politiikan uutisia seuraavat ovat taipuvaisempia yliarvioimaan omaa poliittista tietotasoaan verrattuna henkilöihin, jotka seuraavat politiikkaa perinteisten tiedotusvälineiden kautta, kertoo Åbo Akademin tuore tutkimus. Tutkimus julkaist...
Puheen voi keskeyttää painamalla nolla ja se jatkuu painamalla uudestaan nolla. Artikkeli jatkuu: Tutkimus julkaistiin toukokuussa tieteellisessä aikakausjulkaisut…
Puheen nopeuteen vaikutetaan numerolla yksi ja kolme. Numerolla yksi puheen nopeus hidastuu. Numerolla 3 puhenopeus lisääntyy. Kohdalla oleva artikkeli suljetaan takaisinpainikkeella.
Tutkimus: some vaikuttaa politiikan ymmärtämiseen. Valittu.
Artikkelien otsikkonäkymä suljetaan edelleen takaisinpainikkeella ja palattiin osastonäkymään. Kun tullaan taaksepäin, näissä valikoissa ei vie aina siihen kohtaan missä oltiin, vaan joudutaan nuolilla selaamaan ylös tai alas, että löydetään se edellinen kohta. Ja selataan seuraavaksi kulttuuriosaston nuolella alaspäin.
Talous sisältää, urheilu sisältää, kulttuuri sisältää seuraavan tason. Avataan kulttuuriuutiset. Vahvista. Plus kulttuuri. Ja taas kannattaa aloittaa ylimmästä pitämällä pitkään nuolta ylös pohjassa. Mene kulttuuri. Ja alas.
Pandemia muutti kulttuuritottumuksia. Pet shop boysin hittikimara kietoi suureen onneen. Paina vahvista-painiketta. Pet shop boys, jatkuva luku, tarkistamaton. Suoraan seuraavaan artikkeliin päästään painamalla numeroa 8. Pet shop boysin hittikimara kietoi suureen onneen. Painan 8. Nostot. Seuraava artikkeli. Te jatkuva luku. Tarkistamaton. Venäjällä sakko ja Bridget Jones elokuvan esitys. Seuraava artikkeli Pet shop boys, jatkuva luku, tarkistamaton. Pandemia muutti kulttuuritottumuksia. Teatteri ja elokuvakäynnit laskivat Ruotsissa. Suomessa on vaihtelevampaa. Katariina hellii HS. Ruotsin kulttuurianalyysiviraston…
Artikkeleista toiseen siirryttäessä, niin tässä on sellainen ominaisuus, että se kertoo hetken ensimmäisen luetun artikkelin alkua. Sitä ei tarvitse välittää. Johtuu siitä, että tässä on 2 eri ruudunlukuohjelmaa, jotka etsivät omaa vuoroaan. Jos halutaan kuunnella tämä lehti loppuun ilman, että tarvitsee siirtyä nuolilla tai numerolla 8 seuraavaan artikkeliin jatkuva luku käynnistetään silloin painamalla numeroa 7.
Jatkuva luku päällä. Ja tämän jälkeen nollalla aloitetaan lukeminen. Ruotsin kulttuuria analyysiviraston tiistaina julkaiseman raportin mukaan ruotsalaisten kulttuuri käynnit lisääntyivät viim... Näin ohjelma siirtyy artikkelista toiseen automaattisesti. Lehti suljetaan painamalla takaisin-näppäintä useita peräkkäisiä kertoja, kunnes ollaan puhelimen päävalikossa. Pet shop boysin hittikimara kietoi suureen onneen. Helsingin sanomat 6.7.2023, valittu. Luetus-sovellus. 11 14.
Seuraavaksi kurkistamme Luetus-ohjelman asetuksia. 
Nuolella alaspäin lisää asetuksia. Pikahaku. Lisää asetuksia. Tähän vahvista. Luetus-verkkopalvelu valittu. Tällä valikolla on tietoa Luetuksesta, rekisteröinnistä ja asetuksista. Asetukset. Avataan asetukset. Siirry ylös. Ensimmäinen kohde. Asetus. Julkaisuasetukset, valittu. Julkaisuasetuksessa voi vaihtaa lajittelujärjestystä. Muutetaan näkymään siten, että lehdet aukeavat heti päiväjärjestyksessä ilman alatyyppi-valikkoa. Vahvista-painike ja nuolella alas. Julkaisuasetukset. Julkaisukansio ..stori.. aseta julkaisuiden lajittelujärjestys. Käytä julkaisuiden alatyyppejä. Julkaisut lajitellaan alatyyppeihinsä, päällä, tarkistettu.
Poistetaan alatyyppeihin lajittelu painamalla tässä Vahvista-painiketta. Kun on tehnyt tän valinnan niin tää näyttö ei ole päivittynyt eli joudutaan käymään nuolella ylös alas, jotta voimme varmistaa, että se on nyt pois päältä. Aseta julkaisu. Käytä julkaisujen alatyyppejä. Julkaisut lajitellaan alatyyppeihinsä. Pois. Tarkistamaton. No. Ja voidaan poistua tästä. Takaisin-painikkeella. Muita asetuksia ovat puheasetukset ja näyttöasetukset. Näyttöasetuksissa voi suurentaa tekstin kokoa. Poistutaan takaisin-näppäimellä. Lisää asetuksia. Ja nyt voimme tarkistaa tuliko muutos lehtien alatyyppien poistamisessa voimaan. Siirrytään kohtaan sanomalehti ja mennään ihan loppuun painamalla pitkään nuolta alas. Pikahaku, sanomalehti. Avataan sanomalehti vahvista-painikkeella.
Sanomalehti. Lapin Kansa 6.7.2023. Helsingin sanomat 6.7.2023. Valitse. Julkaisunumero tuli suoraan eli muutos tuli voimaan.

Julkaisun poistaminen
Helsingin sanomat on jo luettu. Olen sen päivän kohdalla. Helsingin sanomat 6.7.2023. Julkaisuiden poistot tehdään painamalla lehden numeron, siis päivämäärän kohdalla pitkään vahvista-painiketta. Julkaisutoiminnot. Julkaisutoiminnot ja sieltä selataan alas. Poista. Valittu. Ja tämä vahvistetaan, vahvista. Luetus.
Tämä tallenne on tehty näkövammaisten liitossa tiedonsaantipalveluissa heinäkuussa 2023. Mukavia lukuhetkiä.