Siirry pääsisältöön

So­si­aa­li­tur­vaan muutoksia vuonna 2025

Oikeuksienvalvonta tiedottaa (10/2024)
Sininen näkövammaismerkki ruskeassa villapaidassa.

Kelan vuoden 2025 sosiaaliturvaan valmistellaan muutoksia. Sosiaaliturvan muutoksista on linjattu hallitusohjelmassa ja hallituksen budjettiriihessä syyskuun alussa. Ministeriöt valmistelevat hallituksen esitykset, ja sen jälkeen ne käsitellään eduskunnassa. Kelan tehtävänä on toimeenpanna eduskunnan hyväksymät lakimuutokset.

Kela viestii muutoksista omilla nettisivuillaan (Henkilöasiakkaat | Kela- Ulkoinen linkki).  Kaikki artikkelit ja tiedotteet muutoksista kootaan kela.fi/muutokset -sivulle (Muutokset sosiaaliturvaan | Henkilöasiakkaat | Kela- Ulkoinen linkki)

Lääkekustannusten vuosiomavastuuta eli lääkekattoa (nyt 626,94 euroa kalenterivuodessa) korotetaan kansaneläkeindeksin mukaan.

Kelan maksamia eläkkeitä (kansaneläke, takuueläke), vammaistukia ja rintamalisiä korotetaan vuoden alussa normaalisti kansaneläkeindeksin mukaisesti. Korotuksen suuruus selviää 14.10.2024, kun Kela vahvistaa, mikä on kansaneläkeindeksi 1.1.2025 alkaen.

Eläkkeensaajan asumistuessa huomioon otettaviin lämmitys-, vesi- ja kunnossapitokustannuksiin tai asumismenojen enimmäismääriin ei tule korotuksia vuonna 2025.

Eduskunta on jo päättänyt, että 1.1.2025 alkaen yleistä asumistukea ei voi enää saada omistusasunnon asumismenoihin, kuten vastikkeisiin, omakotitalon hoitomenoihin ja asuntolainan korkoihin.

Lapsiperheiden tukiin, esimerkiksi lapsilisiin ei ole tulossa korotuksia vuonna 2025.

Kannattaa olla aktiivinen ja seurata mahdollisia muutoksia Kelan sivuilta osoitteesta Muutokset sosiaaliturvaan | Henkilöasiakkaat | Kela- Ulkoinen linkki

Lähteet: 

KELA (Sosiaaliturvaan valmistellaan monia muutoksia vuodelle 2025 | Kela- Ulkoinen linkki)