Näkövammaisten liiton kuntavaaliteemat 2025
Alue- ja kuntavaalit järjestetään samanaikaisesti sunnuntaina 13.4.2025. Aluevaaleja ei toimiteta Helsingin kaupungissa, koska siellä sote-palveluiden ja pelastustoimen järjestämisestä vastaa kaupunki itse. Myöskään Ahvenanmaalla ei järjestetä aluevaaleja.
Kuntavaaleissa valitaan valtuutetut kuntien valtuustoihin, jotka päättävät kunnan toiminnasta ja taloudesta.
Kuntavaaliteemamme vuonna 2025 ovat:
1. Samalla viivalla.
Näkövammaisen ihmisen tulee saada itse päättää, millaista arkea elää. Parhaankaan asiantuntijan ei pitäisi määrittää, miltä näkövammaisen ihmisen elämän tulee näyttää tai mitä hän saa tehdä.
Tämän varmistamiseksi kunnissa tarvitaan sujuvat ja oikea-aikaiset palvelut. Näkövammaisen ihmisen kohdalla erityinen merkitys on rakennetun ympäristön ja joukkoliikenteen esteettömyydellä, näkövammaisuuden huomioon ottavilla varhaiskasvatuksen, koulutoimen ja työelämäpalveluilla sekä kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntapalveluilla.
2. Osallisuus on kaiken a ja o.
Näkövammaiset ihmiset on otettava mukaan kunnalliseen päätöksentekoon. Silloin päätöksenteko perustuu todelliseen arkeen eikä pelkkiin tilastoihin tai teorioihin.
Kunnan päätöksenteossa on arvioitava vammaisvaikutukset nykyistä paremmin. Arviointiin on otettava mukaan kokemusasiantuntijoita.
Vammaisneuvostojen roolia kunnissa on vahvistettava. Vammaisneuvostoja tulee kuulla, ja ennen kaikkea kuunnella päätöksenteossa erityisesti silloin, kun päätösten vaikutukset ulottuvat vammaisiin ihmisiin. Suurin osa asioista on lopulta niitä, jotka koskevat kaikkia kuntalaisia, siis myös näkövammaisia.
Kunnan tarjoamia palveluja on kehitettävä yhdessä vammaisten ihmisten kanssa.
3. Digitaalisuus ei saa ajaa ihmisen yli.
Kunnissa on varmistettava, että palvelua saa myös muissa kanavissa kuin verkossa. Näkövammaisista ihmisistä valtaosa on ikääntyneitä, joiden mahdollisuudet toimia verkossa ovat rajalliset. Heidän kannaltaan puhelinpalvelu tai henkilökohtainen palvelu ovat toimivin ratkaisu.
Verkkopalveluiden digitaalinen saavutettavuus on varmistettava. Helppokäyttöiset verkkopalvelut ovat osallisuuden ja itsenäisyyden tae.
Näkövammaisten ihmisten kannalta käytettävyyden varmistaminen on erityisen tärkeää. Kannattaa muistaa, että saavutettavuus ei aina takaa helppokäyttöisyyttä.
4. Järjestöt ovat asianosaisten äänitorvi, yhteistyöllä parempia palveluja.
Yhteistyö järjestöjen kanssa kannattaa! Näkövammaisten liitto jäsenyhdistyksineen on näkövammaisten ihmisten ohella paras näkövammaisuuden asiantuntija Suomessa. Meiltä voi ja kannattaa kysyä.
Kuulemalla ja kuuntelemalla järjestöjä entistä herkemmällä korvalla ja tekemällä yhteistyötä säästetään aikaa arvelulta. Ratkaisut osuvat myös varmemmin maaliin.