Näkövammaisen muuttajan muistilista
Muuttaessasi hyvinvointialueelta toiselle on tärkeää huomioida muuton vaikutukset palveluihin. Tämä muistilista auttaa sinua valmistautumaan muuttoon ja huolehtimaan siitä, että tarvitsemasi palvelut tulevat haetuiksi myös uudessa asuinpaikassasi.
1. Muuttoilmoitus
Muuttoilmoitus on tehtävä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää ja viimeistään viikon kuluessa muutosta. Ilmoituksen voit tehdä sähköisesti Postin verkkosivuilla- Ulkoinen linkki tai paperilomakkeella, jonka saat Postista tai Digi- ja väestötietovirastosta (DVV). Muuttoilmoitus vaikuttaa postin siirron lisäksi muun muassa verotukseen, äänestysalueeseen, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin sekä sosiaali- ja vammaispalveluihin.
2. Sosiaalipalvelut ja kotikunta
Jos muutat tilapäisesti, esimerkiksi opiskelun tai työn vuoksi, ja muutto kestää alle vuoden, kotikuntasi ei muutu. Tilapäisessä muutossa sinun tulee tehdä erillinen ilmoitus, mutta palvelut jatkuvat lähtöpaikkakunnallasi. Pidempiaikainen asuminen uudessa kunnassa sen sijaan edellyttää sosiaalipalvelujen hakemista uudelta hyvinvointialueelta.
3. Vammaispalvelut
Muuttaessasi uudelle paikkakunnalle, vammaispalvelusi, kuten kuljetuspalvelut tai henkilökohtainen apu, eivät siirry automaattisesti, vaan sinun on haettava ne uudelleen, mikäli hyvinvointialueesi muuttuu. Hakemukset on hyvä tehdä hyvissä ajoin ennen muuttoa, jotta palvelukatkoksia ei tule.
Mikäli tarvitset uuteen asuntoosi esteettömän asumisen tukea (aiemmin asunnon muutostyöt) esimerkiksi valaistusmuutostöitä, on tärkeä selvittää etukäteen hyvinvointialueiden järjestämisvastuut, koska ne voivat vaihdella riippuen tilanteestasi.
Aikaisemmista hakemuksista ja päätöksistä voi olla apua palveluhakemuksia tehtäessä. Voit pyytää palvelusuunnitelmastasi ja päätöksistäsi kopiot vammaispalveluista.
Muuton yhteydessä voi olla hyödyllistä järjestää ns. verkostopalaveri, johon osallistuvat nykyinen ja uusi vammaispalvelujen työntekijä. Tämän avulla palveluiden siirtymä voidaan toteuttaa sujuvasti ja varmistaa, että saat tarvitsemat tukipalvelut heti muuton jälkeen.
4. Kuntoutusohjaus ja lääkinnällinen kuntoutus
Uudelta hyvinvointialueelta saat kuntoutusohjauksen ja siihen liittyvät apuvälinepalvelut keskussairaalan erikoissairaanhoidon näönkuntoutuksesta, joka voi olla nimetty eri hyvinvointialueilla eri tavoin.
Selvitä, täytyykö sinun toimittaa aiemmat potilasasiakirjat uuteen keskussairaalaan. Antamalla potilastietojesi luovutusluvan, tietosi ovat käytettävissä eri hyvinvointialueiden sekä julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välillä. Luovutusluvan voit antaa tai päivittää OmaKanta-palvelussa tai terveydenhuollossa asioidessasi. (Potilastietojen luovutuslupa - Kansalaiset - Kanta.fi- Ulkoinen linkki)
Selvitä myös mahdollisuus liikkumistaidonohjaukseen ja reittiopastukseen uudessa ympäristössä. Näitä voidaan saada lääkinnällisenä kuntoutuksena ja vammaispalveluina.
Muutto saattaa vaikuttaa opaskoirapalveluihin, etenkin jos uusi hyvinvointialueesi tekee yhteistyötä eri opaskoiratoimittajan kanssa. Selvitä siis hyvissä ajoin uuden alueesi opaskoirapalvelut ja varmista, että mahdolliset käytännön asiat ovat kunnossa muuton jälkeen.
5. Taloudellinen tuki muuttajalle
Kela voi myöntää pienituloisille tai toimeentulotukea saaville perustoimeentulotukea muuttoon liittyviin välttämättömiin menoihin, kuten muuttokuorman kuljetukseen. Muutolle on oltava perusteltu syy.
Kun hoidat muuton itse, toimeentulotuessa voidaan huomioida menona 120 tai 180 euron suuruinen muuttoraha. Tuen suuruus riippuu muuttomatkan pituudesta ja perheen koosta. Erityistilanteissa, esimerkiksi terveydellisin perustein, Kela voi antaa maksusitoumuksen muuttopalvelun käyttöön. Ole hyvissä ajoin ennen muuttoa yhteydessä Kelaan.
6. Liikkuvuusavustus työttömälle
Liikkuvuusavustus korvaa niitä kustannuksia, jotka syntyvät, jos otat vastaan työpaikan tai työllistymisen edellytyksenä olevan koulutuspaikan pitkän matkan päästä. Voit saada sitä myös, jos joudut muuttamaan työn takia. Liikkuvuusavustusta maksavat Kela ja työttömyyskassat.
7. Jäsenyys näkövammaisyhdistyksessä
Voit kuulua vain yhteen alueyhdistykseen kerrallaan. Jos haluat vaihtaa yhdistystä muuton myötä, ilmoita asiasta uudelle alueyhdistykselle, joka hoitaa siirron puolestasi. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä myös Näkövammaisten liittoon varmistaaksesi muutoksen.
Lisätietoja
Hyvinvointialueelta, Kelasta sekä Kuluttajaliiton verkkosivuilta www.kuluttajaliitto.fi/materiaalit/muuttajan-muistilista/ - Ulkoinen linkki
Seuraava oikeuksienvalvonnan tiedote ilmestyy huhtikuussa.