Apuvälinekartoitus ja käytönopetus
Kela korvaa apuvälinekartoituksen, käytönopetuksen, apuvälineiden huollon ja korjauksen sekä myöntää apuvälineet aikaisintaan peruskoulun 7. luokalta alkaen.
Yleistä apuvälineistä
Voit saada päivittäisiin ja henkilökohtaisiin toimintoihisi sellaisia apuvälineitä, jotka edistävät itsenäistä selviytymistäsi sekä omatoimisuutta. Apuvälineitä ovat esimerkiksi:
- optiset apuvälineet
- tietokoneet
- Daisy-kuuntelulaitteet
- pistenäytöt
- pistekirjoitustulostimet
- apuvälineohjelmat.
Apuvälineitä myöntävät tahot
Terveyskeskuksen/-aseman myöntämät apuvälineet:
- sanelimet
- valkoiset kepit.
Keskussairaalan myöntämät apuvälineet:
- optiset apuvälineet, kuten suurennuslasit ja kiikarit
- elektroniset pöytämalliset (lukutelevisio) ja kannettavat suurennuslaitteet
- tietokoneen apuvälineohjelmat
- opaskoirat.
Kunnan sosiaalitoimi voi vammaispalvelulain perusteella myöntää tukea sellaisten apuvälineiden hankintaan, jotka eivät kuulu lääkinnälliseen kuntoutukseen. Sosiaalitoimi voi maksaa puolet esimerkiksi seuraavien laitteiden hankintahinnasta:
- tandem-pyörät
- tietokoneet
- kodinkoneet
- matkapuhelimet
- tabletti.
Sisältö
Apuvälinekartoituksessa it-ohjaaja selvittää ja laatii suosituksen tarpeellisista apuvälineistä ja käytönopetuksesta. Lisäksi näönkäytön ohjaaja selvittää ja laatii suositukset tarpeellisista elektronisista pöytämallisista (lukutelevisiot) ja kannettavista suurennuslaitteista. Suositus lähetetään Kelaan ja sinulle.
Käytönopetus tukee laitteen, asetusten ja sovellusten käytössä.
Hakeutuminen
Apuvälinekartoitusta, apuvälineitä ja käytönopetusta haetaan Kelan lomakkeella KU103- Ulkoinen linkki Liitteeksi tarvitset lääkärin B-lausunnon (korkeintaan vuoden vanha) tai, jos opiskelet peruskoulun 7.–10. luokalla, ammatillisen koulutuksen toteuttamissuunnitelman. Kela lähettää päätöksen sinulle ja palveluntuottajalle.
Käytönopetusta myönnetään, kun tarvitset opetusta laitteen, asetusten ja sovellusten käyttöön. Kelan tehtyä myönteisen päätöksen, palveluntuottaja ottaa sinuun yhteyttä.
Uusittaessa apuvälinettä ei yleensä tarvita uutta asiantuntijaselvitystä, mikäli tilanteesi ei ole muuttunut alkuperäisestä.
Vakuutusyhtiöt korvaavat työtapaturman, ammattitaudin tai liikennevahingon aiheuttaman vahingon vuoksi tarpeelliset apuvälineet. Kotona tarvittavia laitteita ja ohjelmia voit hakea keskussairaalasta lääkinnällisenä kuntoutuksena.
Lisätiedot
- sihteeri Iiris Mannonen, p. 09 3960 4481
- vastaava optikko Tuula Kääriäinen, tuula.kaariainen@nakovammaistenliitto.fi
- Näkövammaisen palveluopas
- Aviris- Ulkoinen linkki-apuvälinemyynti